Nieuws

Najaar 2020

We hebben niet stil gezeten. Lees hier wat ons bezig houd in het najaar van 2020

Recept paprika gevuld met spinazieburger

Hoofdgerecht voor 2 personen, bereidingstijd ca. 30 minuten Ingrediënten 2 rode paprika’s, plantaardige olie, zout, 4 spinazieburgers, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel crème fraîche, 1 eetlepel mayonaise, bieslook, Evt. eetbare bloemen voor garnering Bereidingswijze Laat de spinazieburgers ontdooien. Snijd de paprika doormidden, verwijder de steel en de zaadjes. Besprenkel de binnen- en buitenkant met olieMeer lezen over “Recept paprika gevuld met spinazieburger”

Sssst… niet tegen Ted zeggen

luister mee. Zondag 5 april 10:45 omroep Bo. Een ode aan Ted van der Maat, aan wie To Maat veel te danken heeft. Luister op veilige afstand mee vanuit uw eigen huis en stem de radio af op omroep Bo.

Nog en week en dan….

9 t/m 11 maart is de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees. To Maat doet ook dit jaar mee. Jij ook?

Nieuws van To Maat!

bedankt voor de fijne samenwerking en een succesvol 2019. Het was een mooi jaar voor ons waarin we een samenwerking startten met lokale boeren voor de teelt van de bieten en pompoenen. Voor 2020 zijn we achter de schermen hard bezig met een grotere en modernere productielocatie. Er wordt er gewerkt aan een landelijk distributie netwerk. Daarnaast zijn er ontwikkelen met nieuwe, duurzame eiwitbronnen.

Katersoep met Italiaans temperament

Kater soep met Italiaans temperament 

Pasta soep, welke bestand is tegen elke kater. Neem je soepkom mee naar de braderie, want To trakteert. Soeppakket is ook te koop met recept in een tasje van To

Gezond eten met graan

Gezond eten komt steeds meer onder de aandacht en daarmee komt er ook steeds meer aandacht voor granen. Granen zijn namelijk heel voedzaam. Het leuke van granen is, dat veel soorten in Nederland geteeld worden. Bovendien geven granen een goede bite aan gerechten. Je moet er op kauwen, net als op vlees. Goed kauwen heeft een positief effect op je hersenen.

Feest assortiment

Wijntjes met Esther

Vandaag ga ik op pad met Wijntjes met Esther. Ik ken Esther via haar blog over wijnen. Sinds een paar maanden is ze vanuit Den Haag in ons altijd gezellige Voorhout komen wonen.  Het blog van Esther trekt mij, omdat ik een wijnliefhebber ben. Bedrijven worden meestal aangetrokken door het bereik van een blogger. OpMeer lezen over “Wijntjes met Esther”

To Maat groenteburgers

Groenteburgers van To Maat

To Maat verkoop verse groenteburgers/ vleesvervangers via verschillende verkooppunten, horeca en catering. Bekijk het groenteburger Assortiment en de Verkooppunten op de website. De burgers zijn met zorg samengesteld. Er zit een groot gedachtegoed achter als het gaat om duurzaamheid, gezondheid en smaak.

Als er één Voorhouter over de dam is, dan volgt er meer vis.tttj

De harde kern van Voorhout keek met argus ogen toe, toen er een vishandel in Voorhout kwam. Ook de vrienden van Wim uit Katwijk, vonden het een spannende stap. Maar inmiddels hebben we de weg naar de visboer gevonden. Behalve dat het lekker is, is het ook echt heel gezond.

Hoe duur is het brood

Hoe duur is het brood?

Wie herinnert zich nog de lucht van versgebakken brood op de Herenstraat in Voorhout, na het stappen in Noordwijk. 80% van de Nederlanders koopt brood bij de supermarkt. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege het gemak. Maar dat geldt niet voor Voorhouters. Echte Dwarsdrijvers komen graag bij de bakker. In dit blog lees je waarom…

Pannenkoeken voor dikke dinsdag

In onze streek noemen we de laatste dinsdag van de carnaval: ‘dikke dinsdag’. Traditioneel gezien eten we pannenkoeken. Sommige tradities moet je in eren houden 🙂 Nog een keer met zijn allen diep ademhalen voordat we de 40 dagen vaste tijd in gaan.
Geniet er nog even van, voordat we weer normaal gaan doen. Deel je foto’s op Facebook en Instagram met #dikkedinsdag.

Salade van Boeren Leidse met sleutels

Heb je nog wat Leidse kaas over? Hierbij een eenvoudig en goed recept voor een lauw warme salade van Leidse boerenkaas met sleutels. Als bijgerecht of als hoofdgerecht. Lees alles over ons streekproduct op mijn blog: Leidse boerenkaas met sleutels.

Hollands kaasplanken van Neutenboom

Ultiem Hollands kaasplankje van Neut

Voor een goed excuus om na het eten nog een flesje wijn open te maken. Een ultiem Hollands kaasplankje van Ruud Neuteboom. Proost! 😊👩🏻‍🌾

Leidse boerenkaas met sleutels

Vroeger werd in Voorhout op verschillende plekken Leidse boerensleutelkaas gemaakt. Ik spreek hierover met de oude mevrouw Van de Hulst van de Boekenburglaan. De kaas wordt niet meer in Voorhout gemaakt maar is nog wel te koop bij Neutenboom. Ik spreek met Ruud Neutenboom over smaakvervlakking, slow-kaas en een ultiem Hollands kaasplankje.

Kerstmis curd met mandarijntjes

Vier dagen aftellen tot aan de kerstmarkt in Voorhout. Met op #4 kerstmis curd met mandarijntjes. Zondag staat To op de kerstmarkt met alle ingrediënten en recepten. Dus kom gezellig voorproeven.

Karamel appels

Karamel appels

Vier dagen aftellen tot aan de kerstmarkt in Voorhout. Met op #3 karamel appels. Zondag staat To op de kerstmarkt met alle ingrediënten en recepten. Dus kom gezellig voorproeven.

Rudolfs rode-neus-rendier peertjes

Rudolfs rode-neus-rendier peertjes

Vier dagen aftellen tot aan de kerstmarkt in Voorhout. Met op #2 Rudolfs rode-rode-neus-rendier peertjes. Zondag staat To op de kerstmarkt met alle ingrediënten en recepten. Dus kom gezellig voorproeven.

Glitter en glamour galiameloen

Glitter en glamour galiameloen

Vier dagen aftellen tot aan de kerstmarkt in Voorhout. Met op #1 glitter en glamour galiameloen. Zondag staat To op de kerstmarkt met alle ingrediënten en recepten. Dus kom gezellig voorproeven.

Goedleven hachee van Rob en Sophie

Lekker traditioneel en lekker winters. Hachee volgens het Recept van Rob en Sophie. Lees alles over het rundvlees in het blog: Rundvlees uit Voorhout.

Goedleven rundvlees uit Voorhout

Goedleven rundvlees uit Voorhout

Steeds meer mensen worden flexitariër. Vanuit humaan oogpunt, vanwege gezondheidsredenen of misschien omwille het milieu. Sofie van de Berg merkt dat heel goed in de winkel. Want bij Slagerij van de Berg wordt het steeds drukker. Huh?! Blijkbaar willen we de paar dagen dat we wel vlees eten, goed vlees eten. We willen weten waar het vandaan komt en we willen dat de dieren het goed hebben gehad. Voor dit blog trek ik mijn laarzen aan en kom ik erachter hoe de kringloop van Slagerij van den Berg er uit ziet.

Pompoensoep met weinig gedoe

Pompoensoep met weinig gedoe

Het is echt de moeite waard om voor een pompoenplant een tegel uit je tuin te wippen. De bloemen zijn mooi, de vruchten decoratief en uiteindelijk ook heel lekker. Probeer deze pompoensoep maar eens. Dit weekend de ingrediënten van de pompoensoep met recept te koop bij Ted van der Maat in de winkel. Voor je zelf of voor als je niet met lege handen aan wilt komen.

Thee voor gevorderden

Thee voor gevorderden

In dit blog gaat To voor de bijl met goedmaak-thee. Soms is dat nodig. To spreekt met Han van de kwekerij en theedrinkerij Noordwijk Buiten. Ze zet een kopje toverthee uit de samovar met de meiden en drinkt thee waar je nooit meer dood van gaat. Als laatste ontdekt To de onbetwiste liefde tussen thee en kaas.

Voorhoutse Kermis Perencake

Voorhoutse kermis perencake

Cake met gele room en veel peren. Ook te proeven en te koop op de braderie. Met recept in een tasje van To.

Home made granola

Homemade granola

Home made granola, volgens bakkersrecept. elke week maar even werk. En je weet precies wat je eet.

Zo overleef je Voorhout met wild food

Zo overleef je Voorhout met wildfood

Weten de scouts nog wel hoe ze moeten overleven in de natuur? Misschien keren ze juist wel gezonder terug! Voor dit blog ga ik op pad met de RSV van de Scouting Boerhaavegroep Voorhout. Een IVN gids/ vriend van het Overbosch geeft instructies.

De Voorhoutse voedselberg in oorlogstijd

De Voorhoutse voedselberg in oorlogstijd

De noodzaak van toen, zijn de voedingstrends van nu. Over illegale varkens, een florerende zwarte handel, tulpenbollen en de hongerziekte in Voorhout gedurende de oorlog.

40 dagen (ge)zonder

40 dagen (ge)zonder

Is detoxen het moderne vasten? Over hoe je je hoofd leeg kunt maken en tot bezinning kunt komen. Ik praat hierover met Diaken Prins.

Welke voeding past bij jou activiteitsniveau

Welke voeding past bij jou activiteitsniveau?

Bepaal hoe actief is jouw levensstijl is en welke voeding daar bij past. wanneer heb je extra energie inname nodig? Zijn energiedranken, repen en shakes een goede keuze? Hoe ziet de kantine er uit en hoe krijgen we de afgematte, uitgehongerde jeugd de groentewinkel in om de manden met appels te plunderen?

Gezond eten is niet sexy

Gezond eten is niet sexy

De kloof tussen snobs, culinaire elite en de Voorhouter. Hoe aantrekkelijk is zelf gemaakte pasta saus en saus uit een zakje met bindmiddelen, E621 en palmvet.

Voedingstrends voor Voorhout in 2017

Voedingstrends in Voorhout voor 2017

Misschien een wat eenzijdig trend analyse, want ik lees natuurlijk alleen de dingen die in mijn (Heren)straatje passen. Dat voeg ik samen met wat natte vinger werk. En zo kom ik tot de volgende top 5 voedingstrend van Voorhout.

De vrijheid van de moestuin

De vrijheid van de moestuin

Ingrid Schipper laat me zien dat het hebben van een tuin zorgt voor goede voeding en beweging. Het grootste geheim wat ik ontdek is de vrijheid die een tuin geeft, juist door een beetje vrijheid op te geven.

Boerenkool uit Voorhout

Boerenkool uit Voorhout

Boerenkool is al lang geen stilzwijgende groenten meer, maar superfood nummer 1. Is het echt libido verhogend? Meneer Kortekaas van de Volkstuinvereniging vertelt mij het geheim van zijn milieu klasse A boerenkool uit de volle Voorhoutse grond.

Zien eten doet eten

Zien eten, doet eten

Als we in goed gezelschap zijn, eten we veel meer dan gewoonlijk. Als we een goede indruk willen maken, eten we minder en kiezen we voor gezonde producten. Hoe kunnen wij hierin fungeren als rolmodel?

Tasje er bij?

Tasje er bij?

Interview met klanten die verpakkingsvrij kopen. We zouden ons allemaal zorgen moeten maken over de ‘plastic soup’.

Stront aan de knikker

Interview met de meststoffen specialist. Hoe duurzaam is het Nederlandse voedselsysteem. Een kweker is boer, technoloog en idealist.

Het geheim op de Engelselaan

Voor iedereen zonder eigen moestuin: groenten uit Voorhout. Via van Vliet bij Ted van der Maat in de winkel.

%d bloggers liken dit: