Sssst… niet tegen Ted zeggen

Luister 5 april 10:45 omroep Bo

In 2003 studeerde ik af als voedingskundige. De scriptie die ik samen met Anneloes Arends schreef ging over vleesvervangers in de slagerij. Opmerkelijk genoeg, toonde onderzoeken toen aan dat mensen in het jaar 2020 nog maar drie tot vier keer per weken vlees zouden eten. Ondanks de adviezen rondom gezondheid en milieu, laat recent onderzoek zien dat Nederlanders nog steeds 6 tot 6,3 dagen per week vlees eten (rivm: consumptie-van-vlees-in-nederland).

Conclusie

Ik herinner me weken lang sneeuw, tochtige stations en eindeloos veel Keurslagerijen, waar we een enquête hielden onder de klanten. Een van onze vragen was: ‘eet uw wel eens een dag geen vlees?’ gevolgd door de vraag: ‘wat eet u dan wel?’ Mensen aten ook toen wel eens een dag geen vlees. In plaats daarvan aten ze kip…. huh?

Conclusie? Klanten gaven aan wel minder vlees te willen eten. Wij zagen met het opkomende vegetarische assortiment in de supermarkten, een bedreiging voor de slagerijen. Maar de slager zelf was er nog lang niet klaar voor.

Jaren 70 vleesvervangers van mijn moeder

In de jaren 80 besloot mijn zus vegetarisch te worden. Mijn moeder kocht een vegetarisch kookboekje van een of andere hippie uit de jaren 70. Met het kookboekje van mijn moeder, experimenteerde ik verder in mijn studentenkeukentje.

Jaren later, in 2018 fietste ik met een warme bietenburger naar de groentewinkel van Ted van der Maat. Ted vond het lekker! Hij wilde ze wel verkopen. Onder de bestaande klanten van Ted was het meteen een succes. Het trok ook nieuwe klanten. De meesten moesten even wennen aan het contant afrekenen, maar konden de nostalgie van de winkel met zijn verkoper wel waarderen.

Luister zondag 5 april 10:45 omroep Bo

Samen pionieren

Ted legde uit hoe de schrapmachine en snijmachine werkte, zodat ik al snel van 1 kg deeg, naar 6 kg deeg per keer kon gaan. De volgende stap was een portioneermachine. Samen vonden we uit hoe de machine het beste gebruikt kon worden. Begin 2019 kwam er een vriescel van 3 bij 4 meter achter de winkel te staan. Nu konden we over naar 24 kg deeg per keer. Al deze kilo´s werden inmiddels in meerder groentewinkels, boerderijwinkels, horecagelegenheden in de streek verkocht. En zelfs de eerste slagerij sloot aan. En wat voor een slagerij: het toonaangevende Chateaubriand in Heemstede!

Om het allemaal te kunnen bolwerken, komt dan het moment om te gaan samenwerken met een nieuwe partij. Met een dubbel gevoel, verhuisde we in februari 2020 naar een grotere en meer professionele keuken aan het einde van de Rijnsburgerweg.

Luister zondag 5 april 10:45 omroep Bo

Ode aan Ted van der Maat

Zonder de belangeloze hulp van Ted van der Maat, was To Maat niet zover gekomen. De naam To Maat, zal daaraan blijven herinneren.

Ted heeft een ongelofelijk gevoel voor humor. Als je denkt: ‘wat doet hij vreemd’, dan wordt je vast in de maling genomen. Hoe serieuzer hij doet, hoe beter de grap. Weet je niet wat je moet eten, vraag het Ted. De schappen zijn misschien leeg, maar achter heeft hij alles. En anders kan hij het voor je bestellen. Ted zijn rug laat niet meer toe, om de schappen uitgebreid te vullen. Eigenlijk is hij ook al een paar jaren met pensioen. Maar oude bomen, moet men niet verplanten.

Ik zal het missen. Samen met omroep Bo, wat letterlijk dag en nacht knetter hard aan staat in de keuken. Ted zingt alles mee. Vooral André van Duin is favoriet. Speciaal daarom heb ik contact gezocht met omroep Bo.

luister zondag 5 april 10:45 omroep Bo

Let op:

Margareth Homberger presenteert elke zondag van 10:00 tot 12:00 uur het programma: het Neusje van de Zoute Zalm, bij omroep Bo. Zondag 5 april rond 10:45 zal ze bij het Nostalgische nieuws speciaal aandacht besteden aan Ted van der Maat. Luisteren jullie mee? Voel je vrij om ook een plaatje voor Ted aan te vragen. Een leuk feestje om samen, maar wel op afstand te vieren in deze gekke Corona tijd. En wanneer je deze week in de winkel bent, niets tegen Ted zeggen! Het moet een verassing zijn.

Luister omroep BO op:

  • In de Duin & Bollenstreek via de ether: 105.3 FM
  • Ziggo kabel 88.1,
  • digitaal: kanaal 373KPN,
  • XS4ALL en Telfort: kanaal 1007
  • Vodafone en Tmobile: kanaal 734XMS,
  • Edutel, Fiber.nl, Stipte: kanaal 3134 

De groenteburgers blijven natuurlijk gewoon te koop bij Ted. Bovendien blijft de winkel van Ted de pilot locatie voor nieuwe burgers. Ik wil jullie allemaal vragen om een beetje op Ted te blijven letten. Al kan hij dat natuurlijk ook prima zelf.

Blijf gezond, eet gezond en maak er thuis het beste van.

groet To

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

One thought on “Sssst… niet tegen Ted zeggen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: