Nog en week en dan….

Dan start de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Doe jij dit jaar ook (weer) mee. 3 jaar geleden opgericht door de dame van de hippe vegetariër. Elk jaar groeit het fenomeen iets verder uit en vloeit langzaam door naar de afgelegen polders van de lage landen.

Wees lief voor jezelf, voor de dieren en voor de natuur.

Een week geen vlees eten is een kleine moeite en heeft een onvoorstelbare impact voor mens, dier en natuur

130 liter water

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees (weekzondervlees.nl).

76 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je 13.3 kg co2, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 gram co2 uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto (weekzondervlees.nl).

 770 gram dierenvlees

De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de nationale week zonder vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd (weekzondervlees.nl).

Voor de gezondheid

Bepaalde soorten vlees zoals rood vlees (varken, rund en lam) en bewerkt vlees (vleeswaren, worst) worden in verband gebracht met beroertes, diabetes en kanker. Een dagje geen vlees kan dus zeker geen kwaad. Zeker gezien het feit dat we over het algemeen meer vlees eten dan nodig is voor onze eiwitbehoefte (consumentenbond.nl).

Vegetarisch junkfood te zout

Er is de laatste tijd veel te doen om vleesvervangers. Niet anders dan in de vleesindustrie is er ook vegetarisch en veganistisch junkfood op de markt. En waarom ook niet. Niet iedereen redt het om precies volgens de schijf van vijf te eten. Sterker nog, de meeste van ons redden dat niet. Het lijkt mij prima om na te streven, maar een dagje junkfood kan geen kwaad. Wie het rapport van de consumentenbond goed leest, leest dat vleesvervangers gemiddeld te veel zout bevatten, maar dat zou ook gelden voor hun dierlijke concurrenten. Bovendien bevatten vleesvervangers genoeg eiwit en zelfs minder verzadigd vet

Wat zou de consumentenbond over de groenteburgers van To Maat zeggen?

Als lokale en ambachtelijke burger producent, deden de groenteburgers van To Maat niet mee in het onderzoek van de Consumentenbond. Dus hebben we dat zelf gedaan.

1 Alleen ingrediënten die je oude oma ook kent.

De bietenburger bevat welgeteld 7 ingrediënten. Als je de ingrediënten voorleest aan je oude oma, zal ze alle ingrediënten gewoon herkennen. De bietenburger is gemaakt zonder extreme bewerkingen. Puur en ambachtelijk!

2 Geen alles camouflerende zoute hap

Het Voedingscentrum stelt dat een goede vleesvervanger maximaal 1,1g zout bevat. Gemiddeld bevatten zowel vegetarische burgers als vleesburgers 1,4g zout. De bietenburger bevat maar 1g zout.

3 Een goede samenstelling van vetten

Gemiddeld bevatten vleesburger 18g vet, waarvan 7,5g verzadigd. Vegetarische burgers bevatten gemiddeld 10gvet, waarvan 2,5g verzadigd. De bietenburger bevat 7,4g vet, waarvan 4g verzadigd (consumentenbond.nl).

4 Eiwitten geen probleem

Gemiddeld bevatten zowel hamburgers als vegetarische burgers 17g eiwit. Daarin blijft de bietenburger achter met 9,2g eiwit. Als je hem afwisselt met de bloemkoolburger of de spinazieburger, dan zit je gemiddeld weer prima. Zolang je wel nog melk, kaas en eieren eet, is wat minder eiwit geen enkel probleem. Voor een goede gezondheid eten we namelijk meer eiwit dan nodig is (consumentenbond.nl).

5 Genoeg ijzer dat van nature aanwezig is in bieten en haver

IJzer uit vlees wordt makkelijker door ons lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige bronnen. Het Voedingscentrum adviseert meer dan 0,8g ijzer per burger. De bietenburger bevat 1,9g ijzer. Dit zit er van nature aanwezig uit de haver en de bieten (consumentenbond.nl).

6 Van nature aanwezige vitamine B12 uit ei en kaas

Omdat je lichaam vitamine B12 kan opslaan, zal je niet zo snel een tekort oplopen. Tenzij je veganistisch eet. Het Voedingscentrum adviseert voor vegetarische burgers 0,24 mcg B12 per 100g product. De bietenburger bevat 0,37mcg B12 per 100g. Dit is van nature aanwezig in de ei en de kaas dat is toegevoegd (consumentenbond.nl).

Maak van de week zonder vlees een feestje

Koop je de burgers van To Maat bij jou speciaalzaak, dan krijg je bij een bepaald aantal burgers een gratis proefzakje spekloos. Perfect voor over de stamppot. Het recept voor stamppot boerenkool met vegan of vega jus en spekloos is hier te vinden.

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: