4 tips voor in de vastentijd

NOLOW is een life style

Hoewel ik dit jaar geen carnaval gevierd heb, heb ik tijdens de wintersport heel, heel diep adem gehaald, om tot aan Pasen ‘onder water’ te gaan. Terwijl ik al een heel eind aan het zwemmen ben, ving ik in de kantine een gesprek op tussen twee vrouwen. Deze vrouwen hadden het geluk met een zeldzaam, zelfbewust type man. De ene man dronk namelijk in de vastentijd geen koffie. Gewoon, helemaal uit zichzelf. Terwijl die andere man uit zichzelf had meegedaan met dry January (geen alcohol in de maand januari). En vlees aten ze ook al bijna niet meer….

In plaats van dat ik me daardoor gesteund voelde,  gaf me dit toch een beetje een calvinistische nasmaak. In dit blog vier handvatten om in de vastentijd het beste uit jezelf te halen. Voor wie net als ik in de steek wordt gelaten door dat enorme doorzettingsvermogen en discipline.

Foto door Daria Shevtsova op Pexels.com

1 Een spirituele ervaring

Dit jaar ga ik het echt doen. 40 dagen geen alcohol. Niet dat ik nou een enorme ‘innemer’ ben. Maar we zijn wel al jaren onafscheidelijk met elkaar verbonden. Lief en leed, zeg maar. Er was een periode in mijn leven, dat we zo innig met elkaar verbonden waren, dat ik de naam ‘Marjowijn’, heb gekregen. Vol trots, doe ik deze naam nog steeds eer aan. Vooral tijdens de ‘vrijmibo’ (vrijdagmiddag borrel), als hij zo lekker wegglijdt.

Waar het bij ons in de polder nog steeds algemeen geaccepteerd is om in het weekend bier te ‘hakken’, merk ik dat er in de stad een alcoholvrije subcultuur ontstaat. Nieuwe inzichten laten zien, dat onze jongeren letterlijk slimmer af zijn zonder alcohol. Ook voor volwassenen is het advies van 2 glazen ingetrokken, omdat alcohol toch verbonden blijkt aan allerlei welvaartziekten.

In deze alcoholvrije subcultuur worden allemaal mooie beloftes gedaan. Geen gesprekken met dubbele tong, maar dieper ingaan op de materie en betekenisvolle relaties opbouwen. Er ontstaan authentieke vriendschappen. Nuchter zijn is hip!

Mmmmm….. Het neigt wat mij betreft iets te veel naar fladderige yogaclubjes. Ik voel een kloof tussen deze zelfbuste geslaagde stadse lui en onze polderjongens. Bij nader inzien denk ik dat er geen plaats is voor dit hippe gedoe in de polder.

2 Helder zien in een sneeuwbol

Bertijn Prins vertelde me 2 jaar gelden dat het in de vastentijd de bedoeling is dat we afzien. We confronteren onszelf met onze slechte- of minder goede- gewoontes. We bevrijden ons hiervan. Dit doen we door niet toe te geven aan de gewoonte, maar door te dealen met de emoties. Bertijn verwoorde het mooi in de blog 40-dagen-gezonder: We zijn als een glazenbol met een miniatuur landschapje erin. Als je schud gaat het sneeuwen. In de vaste tijd laat je de sneeuw zakken en kom je tot rust. Je kunt jezelf hierdoor weer helder zien. Je zult dus een offer moeten brengen om de mist in je hoofd op te laten trekken om helder denken. Vanuit deze heldere gedachten kun je veel betere beslissingen nemen. Je kunt dus vanaf hier weer veel beter koers bepalen in het leven.

Oké oké, de woorden van Bertijn zorgen ervoor dat ik mijn voornemen doorzet. Ik wil inderdaad ondervinden of er een bepaalde rust ontstaat en of ik inderdaad helder ga denken. Ik kan nu al zeggen dat het werkt. Dat heeft niet te maken met het laten staan van alcohol op zich, maar met het doorbreken van de gewoonte. Er ontstaat een nieuw patroon. En dat is precies wat voor nieuwe inzichten zorgt.

3 Angst is een gedachte

Toch bekruipt me soms een heel angstig gevoel. Zonder wijn valt er echts niets meer te lachen. En wat moet ik met al die kaas die ik uit het winterportgebied heb meegenomen? Die moet op, want iedere keer als de deur van de koelkast opengaat, stinkt het hele huis naar camembert. Camembert met een glas rode wijn… ‘Nee, doe mij maar verse gember thee met een beetje citroen…’ Zie je het voor je? Als ik dat ga doen, wil echt niemand van mijn vrienden nog naast me staan aan de bar. Dan ga ik, met mijn nieuw geschapen, heldere vermogen, ook nog eens de diepte in. Precies als de meiden, hier en daar wat oppervlakkige en overmoedige seks ervaringen beginnen te delen. Dat zijn de momenten waarop je juist NIET de diepte in wilt. Helpppppp!

Angst! Er is altijd de angst om het niet te doen, zegt de succesvolle Michael Pilarczyk in zijn boek ‘ Master-Your-Mindset’. Hij zegt dat je helder moeten krijgen waar je precies bang voor bent. De primaire redenen van angst zijn vaak:

  1. De angst dat we niet voldoen/ faal angst
  2. De angst voor oordelen en meningen van een ander
  3. De angst dat niemand van ons houdt.

Je zult moeten bedenken waar je toe in staat bent als angst geen belemmering zou zijn. Is de angst die je hebt waar? Als laatste vraag je jezelf af waar je dan precies last van krijgt; hoe uit de angst zich?

4 Positieve mindset

Zullen jou vriendinnen echt niet meer met je aan de bar willen staan? Misschien wordt het dan wel tijd om te her-evalueren wie je vrienden zijn? Michael Pilarczyk zegt dat we ons doel positief moeten benaderen. Ik stop dus niet met alcohol, maar ik ga me de komende 40 dagen fysieke en mentaal fitter voelen. Om-denken. Probeer dat maar eens met jou doel. Verder helpt het om te bedenken, waarom je het tot nu toe nooit eerder hebt gedaan. Bedenk dan alle positieve gevolgen van het vasten. Bedenk ook wat er gebeurd als je niet vast. Ga hierbij uit van het meest ellendige scenario. In mijn geval krijg ik dus allerlei aandoeningen, waardoor ik voor de rest van mijn leven door een rietje moet eten. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat een fles wijn net zo slecht voor je is als 10 sigaretten roken. Bovendien wil ik ook niet bij die groep geslaagde veertigers horen, met baard en knot. Die zich in hun vitage outfit op hippe campings, knetter lam zit te zuipen. Nee, dan rol ik liever mijn yogamat uit 😉

Hou vol! X0X0 To

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: