Wijntjes met Esther

Feest assortiment

Vandaag ga ik op pad met Wijntjes met Esther. Ik ken Esther via haar blog over wijnen. Sinds een paar maanden is ze vanuit Den Haag in ons altijd gezellige Voorhout komen wonen.  Het blog van Esther trekt mij, omdat ik een wijnliefhebber ben. Bedrijven worden meestal aangetrokken door het bereik van een blogger. Op Facebook heeft ‘Wijntjes met Esther’ maar liefst 2436 volgers. De ‘groene meisjes’ hebben ter vergelijking  67000 facebook volgers. Voor ‘To Maat’ zijn dat 238 volgers.


Ik troost mezelf met het feit dat kwaliteit van de volgers belangrijker is dan de kwantiteit (hahaha). Zoals Lammert Kamphuis zegt, doet vercijfering trouwens afbreuk aan het verwoorden van de complexe schoonheid. Bijvoorbeeld van de schoonheid van wijn. Als alles in cijfers wordt uitgedrukt verleert de mens volgens hem proeven en verwoorden van de gelaagdheid van de wereld. De mooiste kanten van een persoon, maaltijd of film zijn namelijk niet in getallen te vangen.

Plan van aanpak

Ondertussen vindt ik het wel stoer om met een echte blogger als Esther op pad te gaan. Vanavond ga ik de kunst afkijken en de fijne kneepjes leren. En vooral wijn drinken natuurlijk. Ondertussen vertel ik Esther alles wat ze als nieuwe bewoner over Voorhout zou moeten weten. Het plan wordt als volgt: Eerst naar Welgelegen voor een Aperitief. Doornaar Stefs & Jefs voor een hoofd gerecht en Cheers als afsluiter. Boerhaave hebben we tijdens het kennismakingsgesprek al even aangetikt. Deze resultaten neem ik mee.

Kan ik alvast iets te drinken voor u inschenken?

Straks vieren we in het midden van het donker, dat de dagen weer gaan lengen. Daar hoort veel en lekker eten bij, wat weer onlosmakelijk is verbonden aan alcohol. Hoewel de Kerst trends 2018 van het AD anders voorspellen, kan ik me geen alcoholvrij kerstdiner voorstellen. Zoals Theodor Holman schrijft in het boeken geschenk van de bibliotheek, is de reden hiervoor soms tegenstrijdig. Alcohol ontneemtje de schaamte, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je je schaamt.

Je schaamt je bijvoorbeeld dat je die man die naar je zit te knipogen aan de bar, niet durft aan te spreken (dus spreek je hem aan). Achteraf blijkt dat je zonder enige subtiliteit, de barkruk tegen die van hem hebt aangezet. Je hebt een arm om hem heen geslagen en hem vervolgens heel dicht in zijn oor verteld je echt enorm veel van hem houdt. Wat wel de waarheid  was, maar niet perse eentje die aan het licht hoefde te komen.

Alcohol geeft moed. En daarbij is een glas wijn inderdaad zo verdomd lekker! Ik kan het zelf niet beter verwoorden, dus citeer Holman verder: Door alcohol vrijt je tong met het leven. De tafel met al zijn gerechten biedt uitzicht op het paradijs. De dronkenschap, de roes, waardoor we niet alleen moediger worden, maar ook gevoeliger, raakt aan het wezen van de mens; in tegenstelling tot het diner kan hij zich bewust worden van de paradijselijke toestand.  Of zoals een vriendin van mij dat noemt: dan krijg je een joepie in je keel’. Alcohol is kunst. Het opent vergezichten.

Zal ik nog een keer bijschenken?

Het echte wijnproeven, beoordelen en beschrijven laat ik over aan mijn blog collega, Esther. Mijn kennis reikt niet verder dan die van een liefhebber door De test van Gal & Gal gevleid met een profiel van stevige wijnen, verfijnde smaken, iets klassieks en een goed verhaal.  Van mijn oma leerde ik om de wijnen die op vakantie zo goddelijk lekker waren, niet mee naar huis te nemen. Het gaat bij een liefhebber als ik namelijk niet alleen om de gelaagdheden van de smaak, maar ook om de ambiance, de muziek, het gezelschap, de zwoele zomernacht…. Deze elementen kun je niet allemaal mee naar huis nemen. Ik zal ze wel meenemen in mijn beoordeling.

1 Kennismaking in Boerhaave

Bij het lezen van het volgende stuk adviseer ik u de Cuveé Villare van St Martinusuit 2014 te drinken.

Ik ontmoet Esther de eerste keer in Hotel Restaurant Boerhaave. Bijgenaamd de Gup. Boerhaave staat al 140 jaar midden in ons dorp. Dit oorspronkelijke koffiehuis werd gerund door de familie Paardekoper. Paardekoper trouwt met Kerkvliet. Na 40 jaar Kerkvliet, trekt de Amsterdamse familie Veenhof in het café. Vanuit de anonimiteit van de stad is het wennen in de dorpsgemeenschap, waar je tegen een meneer van 75 gewoon ‘Piet’ mag zeggen. De Voorhouters schijnen het de immigranten niet gemakkelijk te maken. Boerhaave was Voorhouts en dat zou het blijven. Maar de familie Veenhof is het gelukt. Er is dus hoop Esther. Of zijn we allang niet meer zo stug meer als toen?

We worden bij Boerhaave blij verrast met een echte Hollandse wijn. Een Cuveé Villare van het Wijnhuis St Martinus uit 2014. Dit is een echte lokale wijn uit Vijlen, Limburg. Wijngaard St. Martinus is een innovatief, modern wijnbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De wijngaard bestaat sinds 1988 en was de eerste die rode wijnen maakte in Nederland. De wijn is van de druif Monarch, welke krachtigwijnen geven met een goed tanninestructuur. De smaak gaat richting de Pinot Noir. Ik zeg, een leuke kennismaking met de druif, het wijnhuis en mijn tafelpartner Esther.

2 Aperitief in Welgelegen

Het volgende stuk leest het beste weg onder genot van een CabarnetSouvignon/ Carmenere van Vina casa Silva.

Geen lokale wijn, maar wel een typisch Voorhouts café. Esther is diep onder de indruk van de tafeltapijtjes. Het is alsof je tientallen jaren terug in de tijd bent, als je dit café binnen komt. Het is als een soort huiskamer, waarbij de barman iets weg heeft van een kastelein. Aan de ronde tafel in het midden zit opa met zijn dochter. Daar omheen rennen de (klein)kinderen. Bij het tafeltje aan het raam zit een jong stelletje. Achterin staan de darters en aan de bar zit de gevestigde orde.

De geschiedenis van Café Welgelegen begint in 1895 als Café Flora.In 1933 werd de Bollenknecht  Jan van Leeuwen de eigenaar en ontstond café & slijterij Welgelegen. Hij krijgt financiële steun van een welvarend Voorhouter, die er de lol wel van inzag, dat een knecht het lef had om een eigen zaak te beginnen.  Mensen hebben in die tijd eigenlijk geen geld om in een kroeg uit te geven. Jan van Leeuwen is dan ook voornamelijk bollenkweker. Drie generaties van Leeuwen volgen. In 1996 wordt Dick Kraakman mede eigenaar. De slijterij waar wij als Ex-Voto ‘s nachts nog wel eens dankbaar gebruik van maakte, wanneer we door alle fusten heen waren, verdwijnt in 2014. Het café wordt vergroot. De nieuwbouw zorgt ervoor dat Welgelegen inmiddels niet meer recht doet aan de bijnaam ‘Café afgelegen’. Het ligt uitnodigend aan een pleintje te lonken naar de sporters uit de Tulp, de fietsers uit Sassenheim en de Voorhouters die ‘s avonds nog een blokje omgaan om het nieuwe of juist het oude dorp te verkennen.

In deze lokale kroeg, kiezen we voor: Casa Silva Cabarnet Souvignon/ Carmenere. Casa Silva stamt van een Fransman die in 1892 naar Chili verhuisd.  In de jaren 90 werd Viña Casa Silva erkend als een van de belangrijkste Chileense producenten van kwaliteitswijn. Ik typeer hem als prima borrelwijn met een lekkere afdronk. Als de zoon van Dick en Jol bij alle gasten langs gaat met een schaal rookworst met mosterd, is voor mij de wijn compleet.

3 Stefs & Jefs

Omdat we de moed te pakken krijgen adviseer ik u de Barbera d’Asti, Franco Francesco 2015 DOCG.

Deze wijn gaat per fles. Excuses alvast voor de dubbele tongval of dubbelzinnigheid van het komende stuk.

We gaan door naar een nieuw restaurant in ons dorp. Herenstraat 74, gebouwd in 1934 was ooit een sigarenwinkel en toen kapperszaak. In mijn tijd was het een dierenwinkel (Mooijekind), daar kwamen de Illegale goudvissen vandaan. Als je als café/ restaurant Kermis van Voorhout hebt overleefd, dan overleef je de rest ook wel. De gerechten van Stefs & Jeffs komen uit een groen ei. Stef en Jef kiezen duidelijk voor kwaliteit. Wat prima past in Voorhout. Het hoeft allemaal niet te gek, als het maar goed is. En voor kwaliteit hebben Voorhouters best wel wat over. De kwaliteit trekken ze door in het hele concept en daar hoort de bediening ook bij. Stef zorgt voor een goede gastvrijheid en verteld met passie het verhaal achter de gerechten.

De wijn die we drinken komt van Casa vinicola Franka Francesco . Dit is een wijnhuis uit 1911, gelegen  in SanDamiano d’Asti. Dit is een klein plaatsje in de provincie Asti, Italië. De wijnis afkomstig van de druif Barbera, dat haar oorsprong vindt in de streek rondom Asti. Een stevige wat boerse en kruidige wijn. DOCG is de allerhoogste kwaliteitsnorm voor Italiaanse wijnen. Een rijke wijn gerijpt in houten vaten.

4 Cheers!

Ik raad u aan om naar huis te gaan en een paar glazen water te drinken voor het slapen gaan.

Terwijl we de eerste labiele ongemakken van de drank in onze benen voelen, begeven we ons naar Cheers! We worden opgewacht door een paar vriendinnen, die niet geloven dat Esther echt bestaat. Ze gingen er vanuit dat ik de hele avond als een schizofreen met mezelf had zitten proosten. Ik weet niet of het nou mijn excuus was, of dat van hun, om een avond uit te gaan. Ik weet ook echt niet meer welke wijn ik daar nou heb gedronken. Een kroegwijn is ook niet aan te raden na de Barbera. Kroegtijgers trouwens ook niet. Misschien heb ik wel op de bar staan dansen of heb ik een arm om de DJ geslagen en heel dicht in zijn oor verteld dat hij een engeltje is… Waarschijnlijk omdat ik dacht dat hij naar me zat te knipogen.

Ik kom er bij u op terug, als ik het me weer herinner of als ik ter herinnering nog een keer aanschuif. Met Esther natuurlijk, als ze me na vrijdagavond nog wil zien tenminste. Dan hoor ik graag van u wat u nog meer van Esther wilt weten en wat Esther van Voorhout zou moeten weten. Meer informatie kan Esther geven in haar blog of tijdens een proeverij bij u thuis. Kijk op haar website.

Ik begroet u graag op de kerstmarkt in Noordwijkerhout en Voorhout. Kom gezellig proeven van het kerstassortiment.

Met de groe(n)te uit Voorhout

To Maat

Gebruikte literatuur en interessante links:

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: