Een romantisch zelfvoorzienend leven creëeren doe je zo

Een romantisch zelf voorzienend leven creeeren doe je zo

Zelfvoorzienend leven is een reactie op de verstedelijking en globalisering. Ik spreek met Kitty van de Meer die 11 jaar zelfvoorzienend in Frankrijk leefde. In het verlengde van dit onderwerp bezoek ik een stadsboerderij in Den Haag, die er verrassend anders uitziet dan de boerderijen bij ons. Hier is te zien hoe vers voedsel niet van ver hoeft te komen. Wat kunnen wij daarvan leren? Hoe doen we het zelf zonder dat we doorslaan en in een vage sekte-achtige toestanden terecht komen. Hoe krijgen we het net zo romantisch als Kitty in Frankrijk?

Zelfvoorzienend als reactie op verstedelijking

Voor het blog met Kitty van der Meer

Kitty kocht een ruïne in Frankrijk, dat ze opknapte tot vakantiewoning. Kitty was toen 50 jaar, zei haar baan op en vertrok met wat kippen naar het Zuiden. Ze was vrij! De onafhankelijkheid van zelfvoorzienend leven geeft ook een bepaalde vorm van vrijheid. Maar dit onderdeel van het vertrek was ontstaan uit noodzaak. Ze sloegen een pomp om grondwater op te pompen, bouwden een ren voor de kippen zodat ze konden schuilen voor de roofvogels en ploegde het land om voor het kweken van groenten.

 

IMG_7287

Jong geleerd is oud gedaan?

Maar hoe wist Kitty hoe het moest? Wat heb je nodig? Hoe kun je zelf groenten kweken, hoe moet je kippen houden? Waar begin je?

Had 50 jaar geleden niet iedereen een moestuin? Dat was vroeger toch het bestaansrecht van de tuin?! En waarschijnlijk was de tuin er voor het drogen van de was. Tegenwoordig hebben we een onderhoudsvriendelijke siertuin met een lounge bank, kunstgras en een sierappelboompje in een pot. Wit wapperend wasgoed…. misschien als foto op een schilderij speciaal gemaakt voor buiten aan de schutting.

Waar mijn moeder nog leerde kweken, oogsten en inmaken van haar moeder, is het door het gemak van de supermarkt en het gebrek aan tijd nog maar in zeer beperkte mate overgedragen op onze generatie. En wat moeten wij onze kinderen vertellen?

Kitty kijkt dromerig voor zich uit. Waarschijnlijk ziet ze haar huis en tuin in Frankrijk voor zich. In gedachte hoort ze vast het onafgebroken geluid van de krekels. Misschien ruikt ze zelfs de lavendel en rozemarijn en voelt ze de zon op haar huid branden. Gewekt uit haar gedachten, haalt Kitty hoofdschuddend haar schouders op. Ze wist eigenlijk ook niet hoe het moest. Ze begon gewoon. Ze zocht dingen op in boeken en op internet. Ze leerde van de buren. De buurman, een echte Bourgondiër, zag in de wei geen koeien staan, maar pootham. Slakken waren geen ongedierte, maar delicatessen en de onkruid was prima voor in de salade.

Zelfvoorzienend als reactie op verstedelijking

De trend van circulariteit en herstellend vermogen

Zelfvoorzienend leven lijkt een trend. Niet meer vanwege de noodzaak, maar als reactie op de verstedelijking, de globalisering. Loskomen van de consumptiemaatschappij en het creëren van een leven waarin alles circuleert. Twee vormen hiervan:

  • Cradle To Cradle. Waar afval niet bestaat. De stronk van de broccoli kun je ook gewoon eten en groen afval is compost. Bij de Urban farmers kocht ik de Haagse Zwam. Een emmer met gebroed om zwammen te kweken op koffieprut.
  • Circulariteit en herstellend vermogen. Een goed voorbeeld is de kringloopwinkel in het dorp. Door onderhoud kunnen we de levensduur van veel producten verlengen. In de stad noemen ze deze oude troep ‘vintage’. Als je horecagelegenheid tegenwoordig niet is inricht bij elkaar gesprokkelde tafels en stoeltjes uit de IJhallen, dan hoor je er niet bij.
Zelfvoorzienend als reactie op verstedelijking
Stadsboerderij van de Urban Farmers in Den Haag

Urban Farming

Het gaat niet meer om veel. Het gaat om genoeg. Met minder werken, meer tijd verdienen. Je tijd besteden aan zelf leven in plaats van geleefd worden. Tijdens mijn onderzoek hiernaar kwam ik terecht bij Urban Farmers in Den Haag. Urban farming is het verbouwen, verwerken en distribueren van voedsel, gekweekt in een stadse omgeving. Deze boerderijen zijn torenhoge flatgebouwen waar op de vijfde verdieping vis wordt gekweekt. De uitwerpselen van de vis worden weer gebruikt om de tomaten en sla in het enorme kassencomplex op de zesde verdieping te bemesten. De vis en de groenten wordt geleverd aan diverse restaurants in Den Haag. Welkom in de circulaire economie. Misschien wel duurzamer dan bio. Zie mijn eerdere blog: Stront aan de knikker.

Zelfvoorzienend als reactie op verstedelijking

Zelfvoorzienend leven alleen voor ontaarde yuppen?

Autarkie is een ander woord voor zelfvoorzienend leven en bestaat in heel veel vormen. Off grind betekent dat je zonder gas en elektra leeft. Soms zelf zonder water en telefoon. Je kunt zonder koelkast leven en zelf je wasmiddel en tandpasta maken. Green Evelien heeft daar een leuke blog over. Maar van het romantische  Frankrijk van Kitty kun je gemakkelijk verdwalen in een cultuur die mij iets te veel doet denken aan doorgeslagen moeders die hun kinderen tot hun zesde borstvoeding geven. Aan de andere kant doet het me denken aan opgebrande zakenmannen en -vrouwen die vergeten zijn hoe ze met hun hart moeten leven in plaats van met hun hoofd. Gestreste mannen en vrouwen die een enorme behoefte voelen om te aarden en ineens op blote voeten in het stadspark lopen.

Zelf voorzienend als reactie op verstedelijking

 

 

5 Tips voor de eigen zelfvoorzienende huis tuin en keuken romantiek.

Kitty geeft een paar praktische tips voor een romantisch zelfvoorzienend leven als het gaat om voedsel. ‘Want het is natuurlijk heerlijk als je je niet hoeft af te vragen wat je vanavond eet.’ ‘Dat je gewoon je tuin in kunt lopen om wat de plukken’, zegt Kitty stralend. Bovendien kan iedereen altijd aanschuiven, want je trekt gewoon nog iets extra’s uit de grond.

  1. Start gewoon je eigen moestuin. Gaandeweg leer je het wel. De antwoorden komen vanzelf. Leer van je fouten en leer van andermans fouten, want dat gaat sneller. Je kan ook iemand zoeken met een moestuin. Misschien zijn er wel moestuinhouders met een overschot en kun je helpen oogsten.
  2. Hou het beheersbaar. Begin niet meteen te groot en te uitgebreid. Een moestuin kost tijd. Het moet leuk blijven. Begin met een echte appelboom, een vierkante meter moestuinbak of een vensterbank kas.
  3. Doe het samen. Het is veel leuker om tijdens de koffie samen boontjes te doppen. Om samen jam en appeltaart te maken. Het is ook altijd beter om vervolgens niet alleen te eten. Samen eten heeft namelijk ook een belangrijke sociale functie. We voelen ons minder eenzaam en eten gezonder. Zie ook Zien eten, doet eten.
  4. Neem een hippe huiskip. Of adopteer een kip bij een bekende voor verse eitjes zonder fipronil. Ik las dat dit fenomeen in Amerika steeds vaker voorkomt. In Amerika gaan ze er alleen heel opmerkelijk mee om, lees het op de hippe huiskip. De kip is natuurlijk ook goed voor de kippensoep. We hebben ook altijd Flappie nog voor in de tuin…. àààh. Binnenkort een blog met de slager, want duurzaam vlees ligt ook gewoon bij ons in de winkels. Hoeven wij onze handen daar niet aan vuil te maken.
  5. Haal het uit de natuur. Het openbaar groen levert ook heel veel bruikbaar voedsel. Dus vooruit, schaamteloos met je potten en pannen het gemeenteplantsoen in. Zie ook mijn blog: Zo overleef je Voorhout met wild food. De walnoten in het plukbos aan de Componistenlaan zullen rond deze tijd rijp zijn.

Kitty kijkt me met een allesverklarende glimlach aan. Als laatste, maar misschien wel meest belangrijke tip laat ze me weten dat je het vrolijk moet houden. Plant ook wat bloemen en geniet er van. 😊🌸

 

Met de groe(n)ten uit Voorhout.

To Maat

Meer lezen? Bekijk mijn website op http://www.tomaatvoorhout.com. Wanneer je je e-mail adres daar achter laat, krijg je automatisch een e-mailtje als To een nieuwe blog heeft geschreven.

visie en missie

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

One thought on “Een romantisch zelfvoorzienend leven creëeren doe je zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: