Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck, 2010

Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck, 2010

Oneindige culinaire inspiratie

Welke groenten zijn boezemvrienden en welke zijn spannende vrienden? Dit boek maakt van iedereen een Topkok. Het is ongelooflijk knap hoe Angélique de theorie van smaken volledig heeft weten te analyseren en weer bij elkaar weet te brengen. Gevisualiseerd in handige schema’s en mooie platen. Dit boek is een compleet naslagwerk, wat elke zichzelf respecterende thuiskok op de plank zou moeten hebben staan. Het leert smaken te begrijpen en te combineren en stimuleert oneindige creativiteit. Het is geen traditioneel kookboek met recepten. Het beschrijft de psychologie, waardoor je creatief leert te denken en de beste recepten kunt maken. 

Angélique is SVH Meesterkok. Ze is bekend als televisiekok en bij het digitale kanaal 24 kitchen. Ze heeft meerder kookboeken op haar naam staan.

FullSizeRender

1 Intro

In dit boek spelen groenten de hoofdrol. Het boek inspireert je tot denken vanuit groenten. Het structureert hun rijkdom aan karakters, structuur, geur, kleur en vorm. Dit hoofdstuk leert de smaken te begrijpen.

 

2 Smaakvrienden groenten

In dit hoofdstuk staat op elke pagina een groentesoort met daaromheen alle smaakcombinaties die je kunt maken. Het werkt als volgt:

1: Vraag aan de groenteman welke groenten hij deze week heeft.

2: Zoek de groenten op in het boek

3: Kies in het midden een techniek of bereiding.

4: Maak vervolgens een keuze uit de diverse ingrediënten om een gerecht samen te stellen. Twijfel niet, je intuïtie geeft je de juiste combinatie. Maak niet teveel keuzes tegelijk. Een goed gerecht heeft maar vijf tot maximaal 7 ingrediënten nodig.

  • Boezemvrienden staat voor een bekend ingrediënten, een hartsvriend.
  • Spannende vriend staat voor een wat minder bekend ingrediënt, maar is verrassend en boeiend.

3 Technieken & bereidingen

Dit deel is bedoeld al leidraad bij alle inspiraties uit het vorige hoofdstuk. Hier staan klassieke technieken en bereidingen, maar ook minder bekende bereidingen en innovaties. Bijvoorbeeld balanceren, marineren, sauzen met de bereiding van een vinaigrette, soep en de bereiding van bouillon.

4 Culinair breinflitsen

In dit hoofdstuk staan inspiratielijsten van de meest voorkomende productgroepen zoals kruiden, kaas, vis, thema’s van zoet tot unami en van olijfolie tot microgroenten. De schema’s zijn op een dynamische manier weergegeven, waardoor het creatief denkproces wordt gestimuleerd.

FullSizeRender

Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

3 gedachten over “Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck, 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: