Zo overleef je Voorhout met wildfood

Zo overleef je Voorhout met wild food

Wat gebeurt er als we, bij wijze van experiment, een groep scouts de wildernis van Voorhout in sturen? Ze moeten zorgen dat ze aan eten komen zonder dat ze toegang hebben tot de winkels. Zullen ze overleven?  Weten de scouts nog wel hoe ze moeten overleven in de natuur? Misschien keren ze juist wel gezonder terug! Voor dit blog ga ik op pad met de RSV van de Scouting Boerhaavegroep Voorhout. Om er voor te zorgen dat de ouders van de RSV hun kinderen weer blakend gezond terugzien, geeft een IVN gids/ vriend van het Overbosch instructies.

Zo overleef je Voorhout met wildfood

 

Voor het blog met

De RSV van Scouting Boerhaavegroep Voorhout . Dit is de speltak met de oudste jeugdleden, van 15 tot 18 jaar. Vandaag ga ik met deze groep de wildernis van Voorhout in. Op de scouting leren ze tenslotte overleven…. toch?!

 

vanuit de Stichting vrienden van het Overbosch   Krijg ik een rondleiding door het Voorhoutse Overbosch van Ineke Laroo. Ineke is IVN gids en weet precies wat je wel en niet kunt eten uit het bos. Ze vertelt ook welke planten beschermd zijn en je dus niet mag plukken.

De Vlierbessenjam van mijn moeder

Als de vlierbessen rijp waren vertrokken we altijd met een hele karavaan naar de speeltuin bij de Willem van de Bergh stichting. Picknickkleedjes en koelboxen mee. We gingen namelijk Vlierbessen plukken. Eerst plukte we nog vrolijk mee. Later ontstond er toch iets van plaatsvervangende schaamte als onze moeders tussen de struiken verdwenen met emmers, manden en pannen. Steeds hebberiger werden de volle trossen met rijp fruit van de boom geplukt voor nog een extra potje jam. Inmiddels waren wij dan al lang aan het spelen in de speeltuin.

Zo overleef je Voorhout met wildfood

Waarom eten in het wild goed is

Tijdens het schrijven van mijn blog De Voorhoutse voedselberg in oorlogstijd, kom ik er achter hoe de overheid in de oorlogswinter het eten uit de natuur stimuleerde om te overleven. Om gezond te blijven moeten we meer groenten en fruit gaan eten. Het schijnt nog gezonder te zijn om dit uit het wild te halen (5). In de natuur vinden we, volgens Michael Pollan, ‘echt voedsel’. Onbewerkt voedsel met daarin alle voedingsstoffen in de meest ideale samenstelling aanwezig, waardoor je lichaam er het meest profijt van zou hebben. Dus niet alleen het sap in een glaasje of de vitamine C in een pilletje (2). Maar de vitamine, het sap, de vezels en al die andere voedingsstoffen, waarvan de wetenschap ze nog niet ontdekt heeft.

Zo overleef je Voorhout met wildfood

1 bioactievestoffen

Michael Pollan schrijft dat de velden en bossen vol staan met planten die een veel hoger gehalte aan fytochemicaliën hebben. Dat klinkt als een e-nummer. Als een bos wortelen een etiket zou hebben, dan zou het de kleurstof E160a caroteen vermelden. Fytochemicaliën is een verzamelnaam voor bioactieve stoffen welke van naturen veel voorkomen. Doordat ze een gezondheid bevorderende werking hebben, wordt er momenteel veel onderzoek naar gedaan (1).

Het gehalte aan bioactieve stoffen in het wild is hoger doordat planten in het wild zich zonder hulp van ons tegen ongedierte en ziekten hebben moeten weren. Maar ook doordat wij gewassen van oudsher op zoetheid hebben geselecteerd. Veel afweerverbindingen die planten produceren zijn bitter (2). ‘Bitter in de mond, houdt het hart gezond’. Door onze niet aflatende voorkeur voor ‘zoet’ blijken we de gezondste eigenschappen uit groenten en fruit weggeteeld te hebben (5).

2 Betere vetzuur samenstelling

Wilde groenten hebben meestal ook een hoger gehalte aan omega 3 vetzuren dan hun veredelde soortgenoten die geselecteerd zijn om na de pluk langer houdbaar te blijven (2).

3 Culinaire meerwaarde in gerechten

Eetbare bloemen zijn meer dan decoratie op het bord. De smaak van vaak zachte, fluweelachtige of knapperige blaadjes varieert van aromatisch zoet, zacht en kruidig tot radijsachtig, fris en prikkelend (7).

Zo overleef je Voorhout met wildfood

Wildplukken, Mag dat wel?

Formeel gezien mag wildplukken helemaal niet. Het valt onder stroperij. Het was dan ook altijd een beetje gênant als onze moeders stiekem de bosjes introkken. Als je voor eigen gebruik een handje hazelnoten meeneemt, zal je echter niet zomaar beboet worden. Wil je het netjes doen, vraag dan toestemming bij de eigenaar of beheerder van de grond.

De  Wildplukwijzer is een initiatief van Meneer Wateetons. Hier kun je direct doorklikken naar de wildplukplekken in de buurt (3). De website is helaas niet meer zo goed bijgehouden, maar ik lees net dat daar verandering in komt 😊. In sommige gemeenten wordt het wildplukken gepromoot, om op deze manier de bewoners meer te betrekken bij het openbaar groen. In het openbaar groen worden bijvoorbeeld sierappelbomen vervangen door echte appelbomen. Vanuit de gemeente worden wildplukplekken dan vrijgegeven op de Wildplukwijzer.

In het Overbosch Voorhout is het toegestaan als je de volgende algemene regels in acht neemt:

Algemene regels bij het wildplukken:

 1. Lees altijd de regels op het bord bij de entree van een natuurgebied. In sommige gebieden mag je niet van de paden af.
 2. Paddenstoelen kun je beter alleen plukken als je er verstand van hebt. Eetbare en giftige lijken soms op elkaar.
 3. Pluk niet meer dan je nodig hebt voor je maaltijd. Wildplukken is officieel verboden, maar kleine hoeveelheden worden gedoogd.
 4. Pluk alleen als er genoeg van is en er nog genoeg overblijft.
 5. Vermijd bermen van drukke wegen en plekken waar met landbouwgif wordt gespoten.
 6. Pluk geen planten die beschermd zijn.

Zo overleef je Voorhout met wildfood

Zelf wildplukken zo ga je aan de slag

Loop eens een rondje polder en bekijk deze met andere ogen. Op de Wildplukwiki, van Oogsten zonder Zaaien kun je precies per maand vinden wat er te oogsten valt in de natuur en waar je het voor kunt gebruiken.

Zie je het niet zitten om met je rieten mandje het openbaar groen te gaan oogsten? Iets met jeugdtrauma’s en plaatsvervangende schaamte? Je kunt ook je eigen tuin eens met andere ogen bekijken. In de meeste tuinen groeit tot ieders ongenoegen vaak volop zevenblad en paardenbloemen. Misschien wat madeliefjes tussen het gras en achterin de tuin wat brandnetels.

Zo overleef je Voorhout met wildfood

Culinaire overlevingstip van de RSV uit Voorhout

Hou de algemene wildplukregels in acht. Was voor gebruik alle ingrediënten zorgvuldig.

Starter

Serveer een lekker stuk brood met daarbij een kruidenboter van licht gezouten roomboter. Hak daar wat hondsdraf, look zonder look en daslook, doorheen. Daslook viel tot 1 januari 2017 onder de beschermde plantensoorten en mocht niet geplukt worden.

Schenk daarbij water dat op smaak is gebracht met vlierbloesem, klaproos, citroen en munt. Doe hiervoor de bloesem, een in grove stukken gesneden citroen (met schil), de bloemblaadjes van de klaproos en de munt in een grote kan water en zet (bij voorkeur) een nacht in de koeling.

Vooraf

Maak een salade van gebalanceerde sperzieboontjes, een gefruit uitje en wat zonnebloempitten voor de bite. Doe daaroverheen een rode pestodressing op smaak gebracht met wat witte wijnazijn. Versier de salade met paardenbloemen, madeliefjes, fluitenkruid, raapzaad of andere eetbare bloemen.

Hoofdgerecht

Fruit een uitje en roerbak de brandnetel, dovenetel en zevenblad er doorheen. Breng op smaak met een kruidenroomkaas, gedroogde tomaat en geraspte kaas. Serveer hierbij pasta en een gekookt eitje. De kruidenroomkaas, kun je natuurlijk ook ‘wild’ maken zoals je ook de kruidenboter maakt.

Nagerecht

Bak flensjes en serveer hierbij een bolletje vanille ijs en bosfruit (bosaardbeien, bramen, bosbessen, frambozen etc.). Decoreer met rozenblaadjes en poedersuiker.

Zo overleef je Voorhout met wildfood

Eet smakelijk en met de groe(n)ten uit Voorhout, To Maat

 

cropped-img_0630-61.png

Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

 

Bronnen

 1. http://www.voedingscentrum.nl, geraadpleegd mei 2017
 2. Pollan M, een pleidooi voor echt eten, mei 2008: Een pleidooi voor echt eten, Michael Pollan, 2008
 3. http://www.wildplukwijzer.nl, geraadpleegd mei 2017
 4. http://www.oogstenzonderzaaien.nl, geraadpleegd mei 2017
 5. Redactie Foodlog, is ‘wild’ voedzamer?, 28 mei 2013
 6. Fleischhauer S.G., Guthmann J, Spiegelberger R, Eetbare wilde planten, 2007
 7. Gerritse G, Napel ten G, Spoolder H, Terpstra D, Waal de N, Op expeditie in Nederland, 1992
 8. Schmeinck A., Smaakvrienden, 2010: Smaakvrienden groenten, Angélique Schmeinck, 2010

 

 

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

3 gedachten over “Zo overleef je Voorhout met wildfood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: