Voorhoutse lente in een Poké Bowl

De Voorhoutse lente in een poké bowl

Stop maar met lijnen. Gooi het dieet over boord. Eindelijk is hij er dan. Die revolutionaire pil, die mijn lerares bij de opleiding voeding en diëtetiek, 15 jaar geleden, al beloofde. In een geheel onverwachte vorm. En je kunt hem zelf kweken. In deze blog het verhaal van Robinson Crusoe en een gezond leven voor mens, dier en milieu. Dit alles  samengebracht in seizoens- en streekgebonden Poké bowl.

Een pil tegen overgewicht

Mijn lerares voorspelde het jaren geleden al. ‘Over een paar jaar  is er een pil tegen zwaarlijvigheid waar meer dan de helft van de Nederlanders aan lijdt’. Kleinigheidje is dat ‘pil’ niet helemaal de juiste omschrijving is van alle plantaardige voeding die we zouden moeten eten om af te vallen. Om tegelijkertijd onze ‘foodprint’ te verlagen en het risico op vele welvaartsziekten te voorkomen. Een garantie op een langer en gelukkig leven is het ook niet.

Documentaire food choices

Deze week heb ik de documentaire Food choiches zitten kijken. De moeite waard om zelf te bekijken, dus ik zal het einde niet verklappen ;-). Het verhaal sluit mooi aan bij het boek Food defense, van Michael Pollan, dat ik in de wachtkamer bij Koster en Kuilen aantrof. Beide pretenderen dat plantaardige voeding de beste keuze is. ‘Plantaardige voeding’, klinkt een stuk beter dan ‘veganist’. Dat draagt namelijk het imago van bleke mensen in gebreeën truien, soepjurken en sandalen met zich mee. Maar feitelijk komt het op hetzelfde neer.

Voorhoutse lente in een Poké bowl

Meatlovers  VS plant based junkies

Hoewel het mannelijke van vleeseten op zijn retour is,  gaat de trend ‘outdoor cooking’ ook dit jaar nog even door. Ook hamburger tenten en de pulled pork op de rolling kitchens doen het goed. Aan de andere kant hebben we salade bars zoals ‘Sla’. Het ene doet me denken aan stoere bebaarde en getatoeëerde mannen met bier. De ‘bad boys’. Het andere doet me denken aan goed verzorgde, zelfverzekerde, intelligente mannen die de halve marathon voor hun lol rennen. Mijn gezond boerenverstand zegt dat die laatste man gelijk heeft. Toch denk ik dat de mannen met baarden meer plezier hebben. Het is maar net hoe je oud wil worden of hoe oud je wil worden. Oud worden met droge bonen die alleen weg te spoelen zijn met een liters water, of minder oud met wat Rennies tegen het maagzuur?

Jou voedselafdruk op Facebook

Steeds meer mensen zie ik overlopen naar de plantaardige kant. Brandweervrouwen, huisartsen, geheim agenten, communicatiespecialisten en topsporters. Zoals Saskia Kolster, die ik interviewde voor mijn blog Welke voeding past bij jou activiteitsniveau? Wat heeft dat te betekenen? Misschien moeten we niet langer onze kop in het zand steken voor alle schade en leed die we aanrichten.

Laatst testte ik mijn voedselafdruk en  deelde deze op Facebook. 19 ‘vrienden’ reageerde hier op. Ik heb jullie afdrukken voor dit blog geanalyseerd: Gemiddeld hadden we 1 hectare landbouwgrond nodig voor onze voedselproductie. Er is maar 0,9 hectare per wereldbewoner beschikbaar. Gemiddeld hebben we 2137 liter water nodig. Er is 2740Liter beschikbaar. Dat doen we netjes. De 1 en 2 persoonshuishoudens (5x) scoorde over het algemeen lager dan gemiddeld. Net als de vegetariërs (3x). Totaal scoorde maar 15% van mijn vrienden op of onder de norm. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel.

Voorhoutse lente in een Poké bowl

Terug naar de tijd van Robinson Crusoe

Als ik ’s avonds de was aan het doen ben, luister ik met een half oor mee naar het verhaal van Robin Crusoe. Het boek dat mijn man voorleest aan de meiden. Het is een roman uit 1719. Robinson leefde met een minimale foodprint op zijn onbewoonde eiland. Hij at wat het eiland te bieden had. En hoewel hij veel meer had kunnen verzamelen en verbouwen, plantte hij wat hij nodig had. Terug naar die tijd waar genoeg beter is dan veel.

Voorhoutse lente in een Poké bowl

Poké Bowl: Lente in Voorhout

‘Gezond hoor’, krijg ik steeds te horen, als ik tussen de middag weer wat restanten groenten van de vorige dag in een salade snij. Maar dat is al lang niet meer het motief. Het is duurzaam en ook gewoon lekker.

De poké bowl is een trendy manier om meer groenten te eten. Een Poké Bowl is een traditioneel Hawaiiaans gerecht. Alsof Robinson Crusoe het gerecht heeft meegenomen vanuit het Caribisch gebied naar de lage landen. In een Poké bowl staan verse vis en groenten centraal. Van oorsprong bevat het gerecht vooral veel vis. Nu is het de trend om hem aan te kleden met allemaal verse groenten. In onderstaande stappen bouw ik een Poké Bowl op.

1: De basis

Normaal gesproken is de basis van een Poké Bowl rijst. Als je het Nederlands wil houden, vervang dan de rijst door aardappelen of serveer er een stuk brood bij.

2: (rauwe) vis of vervanger

Een visproduct met het MSC-keurmerk voor wilde vis of het ASC-keurmerk voor kweekvis is, volgens de VISwijzer, een goede keuze. Verse vis uit de nabije omgeving met een duurzame oorsprong gaat boven alles. De vis is ook prima te vervangen door linzen en/ of Halloumi. Week en kook (niet te lang) in een keer alle linzen en vries het per portie in. Leg de vis of de vervanging aan een kant in de schaal.

3: mixins 4 soorten

Kies ongeveer vier soorten groenten of fruit van het seizoen. Vraag aan Meneer van der Maat wat hij heeft van het seizoen en uit de streek. Het ligt namelijk niet altijd in de schappen te schreeuwen om aandacht, maar het is er wel. Snij in mooie gelijkmatige stukken en leg ze naast elkaar in de schaal. De meeste groenten kun je er rauw in doen. Bijvoorbeeld raapsteeltjes. Nu verkrijgbaar en super lekker.

 4: dressing

Kies een bijpassende dressing. Het is natuurlijk het beste om dit zelf op te bouwen met olie en azijn. Mayonaise en yoghurt. Mosterd en honing. Citroensap en soja saus etc. Het verschil tussen lekker koken en ècht lekker koken is het gebruik van verse kruiden. Daar gaat de hele keuken lekker van ruiken. Dus leef je uit. Bieslook, peterselie en munt uit de tuin. Verse gember en peper bewaar ik in de vriezer.

5: topping 3 soorten

Gebruik voor de topping geroosterde pijnboompitten of zonnebloemkernen, gebakken uitjes en sesamzaad, ingemaakte zeewier etc. Kies ongeveer drie soorten voor over de groenten heen.


Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

 

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: