40 dagen (ge)zonder

40 dagen (ge)zonder

In 40 dagen gezonder

Vasten begint toch al op 1 januari? Dat duurt tot aan de carnaval en dan gaan we weer verder. Of heet dat tegenwoordig detoxen? In dit blog de nazorg na alle alcohol, vettigheid en korte nachten gedurende de carnaval. Over hoe je je hoofd leeg kunt maken en tot bezinning kunt komen. Ik praat hierover met Diaken Prins. Tot slot vasten met lef in vier stappen om zelf over de komende 40 dagen te verdelen.

Lichamelijke na zorg na de roofbouw van de carnaval

De carnaval staat op het programma. Op de een of andere manier bevind ik me elk jaar weer, op zondagmiddag in de polonaise in de kantine. Ik hou niet eens van carnaval. Misschien komt dat omdat ik geboren ben met de ruggengraat van een vis. Vooral in combinatie met bier. En voor een verkleedpartijtje ben ik eigenlijk altijd wel in. Alle goede voornemens van de maand januari even daargelaten. Die gaan even in de wacht tot na carnaval. Na alle korte nachten, alchohol en vettigheid kijk ik er meestal naar uit om in mijn moeders woorden: ‘weer normaal te doen’. Een dag, maximaal drie en dan ben ik de hoofdpijn en maagzweren wel weer vergeten. Ook het IQ van een vis…

Detoxen lijkt me een goed plan. Daar hoor ik iedereen over. Geen idee wat het precies is. Is het niet gewoon een modern woord voor vasten?  In een van mijn eerste bloggen ga ik in op hoe je je lichamelijk kunt voorbereiden op deze roofbouw: Kermis Peren uit Teylingen. In dit stuk meer over de nazorg. Mocht het voor jou niet werken, dan hebben we natuurlijk altijd nog het recept van de Katersoep  achter de hand.

bertijn1Interview met Diaken Prins, van de Parochie Sint Maarten

Bertijn Prins, Diaken van de parochie Sint Maarten, waar de onder andere Bartholomeus kerk van Voorhout onder valt. Een diaken zet de boodschap van de  Evangelie om in daden en brengt deze de wereld in. En andersom, de noden van de wereld bij het altaar. Zijn werk terrein is dus vooral buiten de kerk. In de woorden van Bertijn: ‘Bidden door je handen door ze uit de mouwen te steken’.

Meer informatie over de parochie is te vinden op de website: Parochie Sint Maarten en op Palliam

Verbinding met de Bollenstreek en de cultuur

Betrijn is die sportieve vent die je altijd op zijn mountainbike door de streek ziet crossen. Hij schuift bij mij thuis aan de keukentafel aan. Ik werp meteen voor zijn voeten dat ik niet Katholiek ben, ik hou niet van carnaval en vaste vind ik nergens op slaan. Dat kan maar duidelijk zijn. Ik wil niet onaardig zijn of zo. Maar je weet maar nooit, straks probeert hij me te bekeren of zo.

Bertijn is niet echt onder de indruk van mijn verweer. Bovendien, heb ik hem zelf uitgenodigd. Op zijn gemak neemt hij me mee terug naar het begin van deze blog. Gewoon in een taal die ik begrijp. Hoe meer hij verteld, hoe meer ik wil weten. Hoe meer ik er achter kom hoe erg ik verbonden ben met deze streek en de cultuur.

Het vaste begint schijnbaar niet bij het ontgiften na de carnaval, maar het begint bij Pasen. Voor de Pasen gaan er 40 dagen vasten in. Dat is eigenlijk een gebruik wat vroeger voor meerdere feestdagen werd gedaan. Carnaval vieren we om nog even heel diep adem te kunnen halen, voordat we onder water gaan.

40 dagen gezonder
Bollenland achter de Rijnsburgerweg

Het koppie legen en genieten van het leven

Vasten zorgt er voor dat je weer ruimten maakt in je eigen leven, zodat je er weer voor jezelf, voor je naasten en voor god kunt zijn. Bertijn legt uit dat je het eigenlijk moet zien als een sneeuwbol. Zo’n glazenbol met een miniatuurlandschapje er in. Als je schud gaat het sneeuwen. Het hele jaar ben je lekker door elkaar geschud en tijdens het vasten neem je rust, zodat het sneeuw zakt. Tijd om weer even te aarden. Ruimten geven in je hoofd. Even het koppie legen en genieten van de natuur en het leven.

Maar ik wil helemaal geen rust in mijn hoofd. Alleen al van het idee wordt ik onrustig. ‘Gewoon doorrammen’, zou mijn buurvrouw zeggen. Ik stel me zo voor dat ik bijvoorbeeld een maand lang de wijn laat staan. Rode wijn is bij mij onlosmakelijk verbonden met weekend, wijsheid, wilskracht…. Nou ja, dat laatste eigenlijk niet. Hoe meer wijn ik drink, hoe meer liefde ik heb. En het mooiste is, dat al dat geluk gewoon te koop is.

Zonder wijn een sacherijn

Het is ongezellig, het irritant, het is saai. En dat is precies waar het om gaat bij het vasten. Als je leeg bent, voel je honger, zonder Facebook, ga je je vervelen, zonder smartphone, ben je verlegen. Normaal kom je na een lange dag werken thuis en plof je op de bankt met thee en een Tony. Je hebt het verdiend. Maar tijdens het vasten kun je je emotie niet weg eten. Je moet er mee gaan dealen. Afzien en de confrontatie aan gaan. En dat is eng en bovendien nergens voor nodig.  Het idee van vasten is dat je even niet door raast. Maar dat je gaat dealen met emoties. Patronen doorbreken. De confrontatie aangaan. Daar is lef voor nodig.

Vasten is een moment van bezinning

Vasten is iets van alle culturen. Het wordt door iedereen al van oudsher gebruikt om tot bezinning te komen. Bijvoorbeeld als men aan de vooravond van belangrijke beslissingen stond. Of als er risico volle reizen werden ondernomen. Misschien zouden we het wel moeten doen voordat we gaan trouwen, even die roze bril af zetten en met een kritische blik naar binnen kijken. Vasten kan er voor zorgen dat je beter weet waar je aan begint, zodat je bewust een beslissing kan nemen.

Vroeger at met op de vaste dagen geen vlees, maar vis. Vis was goedkoop en niet lekker. Vrijdag was een vaste ‘vaste dag’. Vrijdag, vis dag. Degene die regelmatig bij vishandel Klok naar binnenstappen, weten tegenwoordig wel beter. Op zondag was je vrij van het vasten. Dan mocht je een snoepje nemen uit het trommeltje waar je het de rest in had gedaan. De vaste periode bestaat trouwens niet alleen uit het niet snoepen. Het was ook het moment om meer te bidden en om een aalmoes te geven. Een aalmoes is een gift aan een bedelaar of andere financiële en materiële hulp aan armen.

Is detoxen het nieuwe vasten?

Deze term wordt gebruik door alternatieve behandelaars, om het lichaam te reinigen. Het schoonmaken van afvalstoffen en gifstoffen. Dit kan gedaan worden door te vasten. Het motief om dit te gaan doen is om gewicht te verliezen. Zodat we straks de bikini weer aan kunnen op het strand. Vanuit de spiritualiteit is deze vormen van vasten niet zuiver. Het is egoïstisch. Het is op onszelf gericht. Bovendien is er bij deze manieren van vasten  niet wetenschappelijk bewezen dat je je lichaam ook echt reinigd. Het lichaam heeft een zelfreinigend systeem dat 24 uur per dag werkt. Dit loopt via de nieren en de lever. Wateroplosbare stoffen worden door de nieren uit het lichaam gehaald en plas je uit. Vetoplosbare stoffen worden eerst de lever verwerkt en afgevoerd. Detox methodes hebben hier geen enkele invloed op. Je lever breekt bijvoorbeeld alcohol in drie dagen volledig af. Het teveel aan suikers dat je hebt binnengekregen is al opgeslagen in de vorm van extra gewicht.

Detoxen met supplementen kunnen zelf een tegenovergesteld effect hebben doordat ze bijvoorbeeld schadelijke stoffen bevatten. Zoals bij het ontgiften met klei of kalk, zoals kalebas of pimba, bijvoorbeeld. Hier zit lood in en dat is giftig. Soms worden er sapkuren gevolgd om af te vallen. Omdat er op deze manier weinig calorieën binnen komen ontstaat er gewichtsverlies. Langdurig sapvasten wordt afgeraden omdat je dan spierweefsel gaat afbreken in plaats van vetweefsel. Bovendien bevatten sappen niet alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

lees meer over ontgiften op: wat zegt het Voedingscentrum over ontgiften en detoxen en je lever is de beste detoxmachine

40 dagen gezonder
Voorhout, Bokkendorp

Vasten met lef

Durf jij de uitdaging aan te gaan? Hieronder in 4 pijlers om de komende 40 dagen te verwerken in jou routine. Zodat de sneeuw in jou leven even kan neerdalen. Nog even tot rust komen voordat we de zomer van 2017 meester gaan maken.

1 Af te zien

Jesus ging naar de woestijn en verbleef daar 40 dagen zonder eten. Dat was afzien. Bedenk wat voor jou afzien is. Is dat een hele dag niets eten? Is dat een uur eerder op staan? Is dat fietsen naar je werk? Ga de confrontatie aan met de wind, de honger en de spierpijn.

2 Bevrijden

Welk patroon wil je doorbreken? Van welke verslaving ga jij jezelf bevrijden? Is dat van suiker, roken, tv kijken, online shoppen? Deal met je emoties.

3 Tijd inleveren

Dat is misschien wel de meest lastigste van de vier. Hier hebben we namelijk te kort aan. Drukke banen, gezin, sport, vrienden… Op welke manier kun jij je tijd inleveren en er voor andere zijn? Is dat elke dag op tijd stoppen met weken om de avond met je gezin door brengen? Is dat bij opa en oma op bezoek gaan? Is dat vrijwilligerswerk doen?

4 Goede doelen

Vasten gaat niet om je eigen vroomheid. Het gaat om het omzien naar een ander. Welke doelen kun je financieel of met tijd steunen. Koop eens zo minmogelijk verpakkingsmateriaal. Eet geen vlees. Steun de Roparun, team Bollenstreekteam of Evert Wijnstra die mee fietst met Alpe d’HuZes.

Prettige wedstrijd

Tegenwoordig noemen we het mindfullness. Dat is een boedistiche gebruik. En wat van ver komt is lekker. Net als de Gojibes. Heel gezond. We zouden bijna vergeten dat deze bes heel wat foodmiles heef afgelegd om hier te komen en dat we veel beter onze eigen veenbessen met vergelijkbare voedingswaarde kunnen eten. Tegenwoordig gaan we in retraite en boeken we bezinningsvakanties. En de reisorganisatie lacht zich rot. Weer zo’n leuk marketing trucje. Tja zegt Bertijn, als je bij mij in de kerk aanklopt mag je ook de vloer komen schrobben hoor, als je daarvan tot bezinning komt. Daarvoor hoef je echt niet naar India af te reizen. Zoals ik vind dat je eten lokaal moet houden, kun je spiritualiteit ook lokaal houden.

Prettige wedstrijd en ook tijdens deze dagen van afzien, de groe(n)ten uit Voorhout. Download hier vasten kalender .

Bertijn, bedankt voor de inspirerende avond! Ik ben nog lang niet uitgepraat.


Gerelateerde recepten

Pannenkoeken voor dikke dinsdag

Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

visie en missie

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

4 gedachten over “40 dagen (ge)zonder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: