Gezond eten is niet sexy

Gezond eten is niet sexy

Lokaal, onbewerkt en liefst biologisch eten is lekkerder, beter voor de planeet en voor je lijf. Steeds meer mensen doen het. Vooral de mensen met geld doen het. Maar zal het ooit aantrekkelijk worden? In deze blog kleed ik kant en klare Italiaanse pasta saus uit. Foodstripping. Bindmiddelen, smaakversterkend E621 en palmvet. Beoordeel zelf maar.

De kloof tussen de snobs, de culinaire elite en de Voorhouter

In de Quest extra, “hoe is ons eten echt”, van 2017, verteld De Hooge dat het ‘gewone volk’ kookt uit pakjes en eet fabrieksvoedsel. Ik citeer: “De bewuste consument gaat naar de biologische supermarkt, vegetarische slager en de ambachtelijke snackbar. Deze mensen zien de producten die ze kopen als een manier om uit te drukken waar ze voor staan. Ze verbinden hun identiteit bijvoorbeeld aan hun zorgen over het milieu. De culinaire elite, worden ze genoemd. Wat hun goede bedoelingen helaas ook zijn, meestal zijn ze gebaseerd op misvattingen en misleiding.” Aan echt eten is weinig elite imago te behalen. Echt eten doen wij Voorhouters, gewoon, lekker boers, elke dag een prakkie. Misschien zijn wij beter af dan de snobs en de elite. Maar is het sexy?

 img_4825
Foto van de chef in Hilton Schiphol

Koken is emotie. Koks zijn tegenwoordig ruig met angstaanjagende tatoeages en mysterieuze baarden. Eten is beleven. Het liefst een beleving waarmee je iets uit je comfortzone wordt gehaald. Langzamerhand kom ik tot de conclusie dat ‘echt’ gezond eten, niet interessant is. Echt gezond, is commercieel zo onaantrekkelijk dat het niet in de winkel ligt. Alleen in winkels zoals bij Ted van der Maat. Gezond eten is alles behalve sexy. Gezond eten is vrouwen die er uitzien als een groententaart met soepjurken van dezelfde stof als de gordijnen. Op de Horecava, de horeca vakbeurs, zag ik meteen de misleiding. Hoe mooier het meisje is die je iets te eten aanbied, hoe meer misleidend het product is. Dat meisje is een afleidingsmanoeuvre. Let maar op.

Interview met David Jan, bedrijfs- en management ontwikkelaar

Voor deze blog, sprak ik hierover met David Jan. Een levensmiddelen technoloog uit het analoge klantenbestand bij Ted van der Maat. Ergens op een kartonnetjes op het achterste gedeelte van de toonbank, wat volgens mij tevens als kantoor dient, heeft de groenteman zijn telefoonnummer bewaard.
Meer over het werkterrein van David Jan op: ERS groep management
De groentewinkel heeft nog steeds dezelfde uitstraling al hij had in de jaren ’70. Maar goed, het interieur bij Welgelegen is ook opmerkelijk met de tafeltapijtjes. Misschien heeft iets dat van nature goed is, helemaal geen trendy pandje nodig. Geen lekkere serveersters of een ruige kok. Ruige mannen zitten trouwens aan de overkant bij de barber. Misschien is een bistrosetje voor de groentewinkel een goed idee. Dan kunnen we terwijl we hard bezig zijn met al onze goede voornemens om gezond te eten en de wereld te verbeteren, een oogje bij Ro’s in het zeil houden. Ik zie een soort ‘Coca Cola light break’ voor me. Maar dan met moeders, zoals ik, in geitenwollensokken gehuld, kauwend op een stuk winterpeen ;-).
Gezond eten is niet sexy
Foto van het interieur bij Welgelegen

Foodstripping: Spaghetti bolognaise naakt op het podium

Sexy of niet,  net als David Jan geloof ik dat alle voedingsstoffen in groenten pas echt tot zijn recht komen als je het eet zoals het bedoeld is. Als je het als een geheel eet. Dus niet alleen de gezonde vitamine of de lekkere sappen er uit gefilterd. Want daarmee haal je een deel van de voedingswaarde er uit. Een deel wat misschien wel heel belangrijk is voor het opnemen van die vitaminen door jou lichaam. Of dat deel dat er voor zorgt dat je lekker soepel je ontlasting er uit kan gooien. Een keer vegen, dat is de norm. Sorry, ik zal het niet al te onsmakelijk maken. Als voorbeeld zal ik een Italiaanse pasta saus uitkleden. Dan kun je zelf beoordelen of de naakte saus aantrekkelijk is of niet.

snapseed-8

Extra koolhydraten voor een klein prijsje

In de reclame van Knor wordt er heel gepassioneerd Italiaanse pasta saus klaargemaakt met verse tomaten en Parmezaanse kaas, door een ogenschijnlijk Italiaanse kok die zijn vingers er bij aflikt. Maar mijn man raakt er helaas niet opgewonden van, als ik het snot voor mijn ogen sta te werken om een kilo verse tomaten in de pan te hakken. En mijn meiden prikken vol ongenoegen minachtend in de pasta. Het is te waterig. Het lijkt wel soep. Als tweede op de ingrediëntenlijst van de Italiaanse pasta saus, staat dan ook aardappelzetmeel. Wat extra koolhydraten in de saus. Het verlaagt misschien de voedingswaarde, maar het resultaat is wel een mooi gebonden saus. Het is maar wat je gewend bent. Ik heb wel eens gelezen dat je iets 7 keer moet eten voordat je er aan gewend bent. Jammer dus meiden, nog 6 keer te gaan ;-

E-nummers, de pure horror van plastic

Ik zie dat Knorr mee doet aan de trend E-nummer vrij. Geen E-nummer te ontdekken. Of tocht wel… Gistextract. Dat is toch gewoon de naam van het e-nummer 621?! Laatst hoorde ik iemand zeggen dat E621 verslavend werkt. Doordat fabrikanten dat er in doen, vinden wij het zo lekker, dat we er meer en meer van gaan eten. Maar eigenlijk eet je gewoon plastic. Dat  wil ik graag even nuanceren. In het boek smaakvrienden van Angeliqe Schmeinck, wordt de E621 op een mooie manier uitgelegd. E621 is een smaakversterker met een zogenoemde umani smaak. Je hebt zoet, zuur, zout, bitter en umani. Umani zorgt mede voor het culinaire succes van het gerecht. Van naturen komt dit voor in tomaten, oude kaas, moedermelk en sardientjes. Commercieel wordt het gemaakt door bacteriële fermentatie. Eigenlijk maakt de combinatie van het zout, suiker en het gistextract het product zo lekker.
Het boek van Angelique Schmeinck is trouwens een echte aanrader voor koken, waarbij groenten de kern vormt van het gerecht: Smaakvrienden

Wat je eigenlijk ook niet wilt weten: Palmvet

Ergens op de ingrediëntendeclaratie staat ook palmvet vermeld. Palmvet is een goedkope vetstof die massaal in de voedingsindustrie wordt gebruikt. Door het gebruik van palmvet zijn de producten in de schappen voor ons goed betaalbaar. Maar voor bijvoorbeeld de oeranoetang en de Sumaanse tijger is dit onbetaalbaar. Om deze industrie mogelijk te maken worden regenwouden platgewalst. Daarmee raken veel dieren hun leefomgeving kwijt. De oplossing is duurzame palmolie. Veel A-merken (zoals gelukkig Knorr) maken hier al gebruik van.
Gezond eten is niet sexy
Foto van de ingrediëntenlijst van de Italiaanse pasta saus van Knorr

Kunnen we dan helemaal niets meer eten?

Ja wel hoor. Daarom komen we dus bij meneer van der Maat in de winkel. Voor bijvoorbeeld biologische tomaten uit de volle Voorhoutse grond. Mocht je na het lezen van deze blog ook zo enthousiast zijn geraakt en de wereld willen verbeteren. Check dan je culinaire aantrekkingskracht bij je partner met het recept voor echt verse  Spaghetti bolognaise op mijn website.

Mocht het niet in de smaak vallen bij je partner, onthoud dan: I love you, from my head To-ma-toes. Groe(n)ten uit Voorhout.


Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

2 gedachten over “Gezond eten is niet sexy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: