Boerenkool uit Voorhout

Boerenkool uit Voorhout

Boerenkool libido verhogend?

Deze blog gaat over het voorkomen van winterdepressies en hou ik een pleidooi voor boerenkool. Boerenkool is al lang geen stilzwijgende groenten meer, maar superfood nummer 1. Is het echt libido verhogend? Meneer Kortekaas van de Volkstuinvereniging vertelt mij het geheim van zijn milieu klasse A boerenkool uit de volle Voorhoutse grond.

Het is herfst. De bomen worden steeds kaler, het weer is serieus kouder en het wordt steeds donkerder.  Sommige mensen krijgen in deze periode last van een winterdepressie. Ik heb meteen even de zelftest gedaan op internet. Blijk dat ik het zonnetje in huis ben. Ik vermoed dat mijn huisgenoten wel beter weten. Ik nijg in meerkeuzentests altijd enigszins naar het geven van de sociaal wenselijke antwoorden. Dus voor degenen die de winterdepressie niet ontkennen, voor degene in de ontkenningsfase, maar ook voor degene die juist houden van de winterblues volgen er drie tips.

Boerenkool uit Voorhout

3 tips tegen winterdepressie

1. Veel naar buiten gaan.

In november is er vaak ochtendnevel aanwezig. Dit staat voor een nieuwe dag, een nieuw begin. Een dag waarop alles nog mogelijk is. Overschat de dag niet, want dan valt het zo tegen, aan het einde van de dag. Maar kom op, de kou in. Zoals Beversport zegt: niemand is een binnen mens. 10 tot 15 minuten per dag hebben we daglicht op onze blote huid nodig voor de aanmaak van voldoende vitamine D.

2. Bewegen

Dit kan mooi gecombineerd worden met het eerste punt. Voor volwassenen geld de norm: 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Matig intensief betekend dat je hartslag er van omhoog moet gaan. Je moet het er warm van krijgen. Een andere norm, voor degene met een stappenteller, is het minimaal 10.000 stappen per dag.

3. Gezond eten met seizoensproducten. Bijvoorbeeld boerenkool

De schijf van vijf adviseert voor volwassenen dagelijks 250g groenten (gaar). Voor kinderen is dit 100 tot 150g. groentensapjes zijn niet heltzelfde. Deze bevatten namelijk niet dezelfde hoeveelheid vezels en vitaminen. Een product dat we dit seizoen weer op tafel kunnen zetten is boerenkool. Op de website van het voedingscentrum kan ik lezen dat kool het krachttoer is om de winter mee door te komen. Boerenkool bevat vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium.

Boerenkool is een bladkool. Het blad wordt van de stelen gestript. Dit wordt meestal al voor ons gedaan, want dit is een aardige klus. Bij de Romeinen was boerenkool een delicatesse. Vermoedelijk afkomstig uit het midden oosten. Boerenkool smaakt beter als de vorst er overheen is gegaan. De vorst zet het zetmeel om in suikers.

Interview met Meneer Kortekaas, volkstuin-tuinnier in hart en nieren.

Boerenkool uit VoorhoutVandaag ben ik op bezoek bij Meneer Kortekaas om zijn geheim van de boerenkool te ontdekken. Meneer Kortekaas heeft al 40 jaar een volkstuin.  Volkstuinvereniging Elsgeest telt ongeveer 185 volkstuinen en 250 leden. Hier kunt u kennis maken met het kweken van groenten, bloemen en fruit en het houden van kleinvee en bijen. Een tuintje is al te huur voor €75 per jaar.

Lees meer over de volkstuin vereniging op: Elsgeest

Boerenkool van Voorhoutse bodem

Meneer Kortekaas heeft onbespoten  boerenkool. Geen last van de witte vlieg. Het geheim is dat je in januari al met het opkweken moet gaan starten. In maart gaan de plantjes de grond in. In juni – juli als het zomer is dan kan de kool geoogst worden. In deze periode is er nog geen witte vlieg.  ‘Maar wie heeft er nou trek in boerenkool in de zomer’, vraag ik hem. De kool is ook nog niet klaar. Als alle blaadje van de steeltjes zijn gehaald doet meneer Kortekaas de kool samen met de spekjes op het oliestelletje in de schuur. Als het gaar is dan haalt hij het door de vleesmolen en gaat het in bakjes de vriezer in. Nu kan de vorst de komende maanden zijn werk doen. Pas in het boerenkool seizoen komt het de vriezer weer uit.

 

Boerenkool uit Voorhout
Beyonce met een boerenkool trui

 

Boerenkool superfood

Boerenkool is dus het krachtvoer voor de winter. Als ik verder Google, zie ik dat het superfood nummer 1 is. Vooral Amerikanen zweren er bij. Die dragen zelfs kleding met ‘boerenkool’, ‘kale’ in het Engels. Hierboven een  foto van Beyoncé. Als ik verder lees op internet, dan snap ik waarom. Boerenkool voorkomt alle soorten kanker, hart- en vaat ziekte, het verminderd stress en depressies. Kortom je gaat er nooit meer van dood en het werkt ook nog eens libido verhogend. Sorry mannen, niets van dit alles is wetenschappelijk bewezen. Gelukkig maar, anders zou ik de hele winter niets anders dan boerenkool voorgeschoteld krijgen. Ik deel de mening van het voedingscentrum, waarin gesteld wordt dat superfoods niet bestaan. Er bestaat niet een voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid heeft. Dus variëren blijft het beste.

Wat eten we bij de boerenkool?

Niet de  rookworst van Unox met het ‘beterleven’ keurmerk. Door een oud studiegenootje werd ik gewezen op een artikel van de kleine wereldverbeteraar. Doe maar lekker boter op je hoofd. Vlees eten is nu eenmaal niet duurzaam. Toch wordt dit door de Albert Heijn neergezet als zijnde ‘duurzaam’. Ik vermoed dat de eigen rookworst van ‘van der Berg’ duurzamer is. Maar net als het groenvoer van de groenteman, schreeuwt het niet om aandacht. Interessant onderwerp trouwens voor een volgende blog.

Met de groe(n)ten uit Voorhout, To Maat

 


Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

2 gedachten over “Boerenkool uit Voorhout

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: