Zien eten, doet eten

Zien eten doet eten

Laat jij je eetgedrag beïnvloeden door je tafelgenoten?

Als we in goed gezelschap zijn, eten we veel meer dan gewoonlijk. Als we een goede indruk willen maken, eten we minder en kiezen we voor gezonde producten. Dit gebeurd allemaal onbewust. Voedselkeuzes worden vaak gemaakt uit gewoonte gedrag. Hier speelt de marketing handig op in. De marketing maakt gebruik van nudging. Maar hoe kunnen wij hierin fungeren als rolmodel voor onze kinderen of in de bedrijfskantine? En hoe kan de specialist hier gebruik van maken?

Vandaag geen boodschappenrondje langs de kaasboer, groentewinkel, bakker, visboer of slager. Dat doen we wel weer als we terug komen. Nu eerst op naar een weekendje Alkmaar. Naar de steek waar we ooit woonden en onze kinderen geboren zijn. De plaats waar je de buschauffeur bij het uitstappen bedankt en gedag zegt.

We hebben afgesproken in food bar 1480. Klein internet onderzoek leert mij dat een food bar, in tegenstelling tot een restaurant, niet alleen gericht is op het diner. Een food bar richt zich op alle eetmomenten. Ontbijt, koffie,  lunch, theetijd en borreltijd. En als het diner is afgelopen, worden de tafels aan de kant geschoven en komt er een DJ binnen. De cocktails zien er verleidelijk uit. 1480 omschrijft  zichzelf als een vernieuwend en energiek horecabedrijf. De koks worden geïnspireerd door seizoensgebonden specialiteiten en producten uit de streek. Dat spreekt mij natuurlijk aan. Een goede omgeving om eens het eetgedrag van mijzelf een mijn tafelgenoten onder de loep te nemen.

To Maat doet aan nudging


Zien eten, doet eten

Vanuit het voedingscentrum verscheen laatst een factsheet over de invloed van de sociale leefomgeving op eetgedrag. Hierin wordt uitgelegd hoe het eetgedrag van anderen invloed uitoefent op ons eigen eetgedrag. Interresant gegeven, vind je niet? Of is dat alleen interresant voor voedingsnerds zoals ik….

In de factsheet wordt gesteld dat:

1. Wanneer je samen eet met vrienden of familie, eet je meer dan alleen.

We eten soms wel meer dan twee keer zoveel als we samen zijn. Als we ons in goed gezelschap bevinden, tenminste. Bijvoorbeeld met familie of vrienden. Het is gezellig en we zitten veel langer aan tafel. Hierdoor worden we langer blootgesteld aan al dat lekkers op tafel.

2. We passen ons eetgedrag aan op basis van het eetgedrag van een tafelgenoot.

Als iedereen lekker zit te snacken in de kantine, dan ben je eerder geneigd om dit ook te doen. Wordt er gezond gegeten, dan laat je dat kroketje op vrijdag eerder staan. Hier komt ook het belang van samen eten als gezin kijken. Als ouders kunnen we het goede voorbeeld geven. Ook in de kantine op het werk kunnen we fungeren als rolmodel.

3. We passen ons eetgedrag aan om een goede indruk te maken.

Goed om te weten als er een zakenlunch gepland staat of bij je eerste date. Mensen die gezond eten worden gezien als ‘gezonder, vrouwelijker en moreler’. Maar helaas ook als minder leuk. Vlees eten wordt geassocieerd met mannelijkheid. Een onderzoek van de Vije Universiteit, uit februari 2015,  heeft echter aangetoond dat het ‘mannelijke van vlees eten’ op zijn retour is. Maar verdwenen is het nog niet. Er zijn nog veel traditionele mannen en er is een aparte plaats voor ‘outdoor koken’.

Lees het volledige artikel Het mannelijke van vlees eten is op zijn retour. Grappig om te weten is dat vrouwen minder gaan eten, als ze zich niet vrouwelijk voelen of als ze een goede indruk willen maken. Ga voor de volledige factsheet naar: Invloed sociale leefomgeving op eetgedrag

Mindful eten

Met deze bewustwording ga ik vanavond uit eten. Maar al het moreel en vrouwelijkheid gooi ik overboord. Op deze zonnige herfstdag heb ik gewoon trek in bokbier en bitterballen. Ik negeer na het voorgerecht het gevoel van verzadiging en eet minstens twee keer zoveel. Onze tafelgenoten passen zich moeiteloos aan en het wordt een hele gezellige avond. 1-0 voor het Voedingscentrum.

Gelukkig is dit moment van verstandsverbijstering niet gek. Mensen hebben niet genoeg tijd en energie om alle keuzes via een bewust systeem te laten verlopen. Voedselkeuzes worden vaak gemaakt uit gewoonte gedrag. Het onbewuste systeem, wat vaak direct gestuurd wordt door prikkels uit de omgeving. Hier spelen de voedingsfabrikanten handig op in. Jammer dat juist de fabrikanten van ongezonde voeding hierop inspelen. Daardoor maken wij zo makkelijk ongezonde keuzes. Het zou een stuk makkelijker worden als alle abri’s vol zouden hangen met posters van lekker sappige appels of knapperige worteltjes.

To Maat en nudging

Nudging en kinderen als rolmodel

Mensen zijn vaak geneigd om de groep de volgen in keuzegedrag. Het helpt de groep gezonde keuzes te maken als de sociale norm wordt gecommuniceerd. Bijvoorbeeld: de chauffeurs bij bakkerij Bartels eten voornamelijk volkorenbrood. Dat is niet waar hoor. Het dieet van de chauffeurs beperkt zich voornamelijk tot witbrood met hamburgers om 11:00 uur ’s morgens. Uit sociaal oogpunt ga ik natuurlijk moeiteloos mee in deze norm. Wat wel klopt en waarschijnlijk motiverend zou werken onder mijn collega’s is de stelling: veel collega’s eten groenten bij de lunch en dat worden er steeds meer.

Dit heet nudging. Het beïnvloeden van het onbewuste gedrag. Een ander voorbeeld: De kinderen op de Andreasschool eten dagelijks voldoende fruit. De kinderen van de Andresschool zouden een voorbeeld kunnen zijn voor de kinderen van de andere scholen. Geef jij je kind ook 5 dagen in de week groenten of fruit mee naar school als pauzehap? Ze zouden ook een rolmodel kunnen zijn voor alle vaders en moeders. Want als wij om 11 uur een bakkie doen, dan eten we echt geen fruit bij de koffie. Bij de koffie hoort chocola, muffins en  mini gevulde koekjes.

  • Maar wat gebeurt er we dagelijks groenten bij de lunch gaan eten in de bedrijfskantine? Krijgen we onze collega’s mee?
  • Wat gebeurt er als we deze week fruit bij de koffie serveren? Wordt het goed ontvangen? Worden we gezien als krachtig, moedig, vrouwelijk en gezond, zoals eerder werd gesteld voor het voedingscentrum?

 To Maat en nudging

Voeding en marketing

Wist je dat:

  • Op de fiets boodschappen doen bij de speciaal zaak, wekelijks 30 minuten extra kost en je hiermee 330Kcal extra verbrand?
  • Klanten van de groentewinkel, veel puurder koken en daardoor minder zout binnen krijgen dan klanten van de supermarkt?
  • Mensen die bij de slager vlees kopen, voornamelijk vlees eten van dieren die een beter leven hebben gehad?
  • Scholieren die dagelijks volkorenbrood eten, zich veel beter kunnen concentreren op school?

To Maat en nudging
Bovenstaande stellingen kan ik wetenschappelijk gezien natuurlijk niet hard maken. Maar ja dat kan de voedingsindustrie, met de promotie van ongezonde producten volgens mij ook  helemaal niet. Een feitje dat wel wetenschappelijk is aangetoond door het RIVM: kinderen zijn de afgelopen vijf jaar 20% meer fruit gaan eten. Lees het in: Kinderen eten veel meer fruit

Succes deze week aan tafel! Met de groe(n)ten uit Voorhout, To Maat

 


Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

4 gedachten over “Zien eten, doet eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: