Tasje er bij?

Tasje er bij?

hoeveel verpakkingen maak jij open per week?

Verpakkingsvrij….. Dat roept beelden bij mij op van mensen met geitenwollen sokken in sandalen. Van bleke vegetariërs met katoenen tasjes. Van broden, zo hard, dat je er een eend mee kunt dood gooien. Een blog over vooroordelen. We zouden ons allemaal zorgen moeten maken over de ‘plastic soup’. We kunnen onze verantwoordelijkheid nemen door allemaal minder verpakkingen in huis te halen.

The plastic soup

Met alle vooroordelen stap ik op de fiets naar mevrouw van de Heuvel. Een dame die bij Ted van der Maat, vanuit milieuoverwegingen, verpakkingsvrij koopt. Dat vind ik interessant, want steeds vaker lees ik over de ‘The plastic soup’. The plastic soup gaat over al het plastic afval dat in de oceanen beland. Plastic valt in heel veel kleine deeltjes uiteen. Via de vissen in de oceanen kan dit weer terugkomen in de voedselketen. We weten nog niet wat voor risico’s dat met zich meebrengt voor de volksgezondheid.

Plastic soup = Linke soep!

Plastic afval dat in de natuur beland, eindigt uiteindelijk in de zee. Bijvoorbeeld plastic waterflessen en speelgoed dat mensen weggooien of vergeten, eindigen in de rivieren en worden dan meegevoerd naar zee. Door de stromingen in de zee kan een waterflessen dat iemand in de Leidsevaart gooit op de stranden over de hele wereld terecht komen. Veel van dit plastic eindigt uiteindelijk in de Grote Oceaan. Lees meer hierover op: InfoNu

Door de degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes verandert al ons zeewater in een wereldwijde soep van microplastics. Ook komen er toxische stoffen uit plastics vrij. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen. Lees meer hierover op: Plasticsoup foundation

 

Zorg dat de wereld aan je voeten ligt, neem haar niet op je schouders.

Het huis van mevrouw van de Heuvel heeft totaal geen geitenwollen sokken uitstraling. Geen geraniums in zelf gevlochten netjes voor de ramen. Ze heeft geen zes katten en harige banken en ze ziet er niet uit alsof ze zware shag rookt. Ze is compleet het tegenovergestelde van al mijn vooroordelen. Ze stelt in korte tijd heel veel problemen aan de kaak. ‘Waar geld een rol speelt, is het moeilijk om ongewenste zaken de wereld uit te krijgen’, stelt ze. ‘Maar je kunt onmogelijk de hele wereld op je schouders nemen, daar zou je moedeloos van worden. Het moet een positief verhaal worden’, zegt ze. ‘Richt je op de dingen die binnen jouw bereik liggen. Richt je op de kleine dingen die je wel kunt doen’.

Mevrouw van de Heuvel vindt het belangrijk om verpakkingsvrij te kopen. Dat is een van de redenen waarom ze bij de slager, de bakker en de groenteman koopt, en niet (te veel) in de supermarkt. Groenten gaan zo mee in de tas. Brood neemt ze mee in papieren zakken. Vlees neemt ze het liefst ook mee in papier, maar dat lukt niet helemaal. Ze gaat nog niet zover dat ze zelf haar bakjes meeneemt naar de winkel, zodat de slager het daarin kan afwegen.

 

Interview met Marijke Ottolini – van der Hulst

Marijke Marijkeis docent Nederlands en in haar vrijetijd is ze molenaar.

 

 

 

 

 

 

De verpakkingsvrije winkel in Leiden

Dat gebeurt wel in de verpakkingsvrije winkel in Leiden. Deze zit als pop-up store in de oude V&D. Marijke van der Hulst, een kennis van mij, deed haar boodschappen daar toen ze nog in Leiden woonde. Ze vertelt me hoe dat in zijn werk gaat. Je neemt je eigen zakjes en bakjes mee. Deze weeg je bij binnenkomst en dan kan je alles zelf volscheppen. Met bloem, suiker, zaden, kruiden, pasta… alles zit in mooie dispensers en in schalen. De prijzen zijn gelijk aan de prijzen bij de supermarkt. De winkel heeft een moderne, strakke uitstraling. Het heeft iets industrieels.

Verpakkingsvrije pop-up winkel in Leiden

‘Kun je daar dan ook losse rollen toiletpapier kopen?’, vraag ik me af. Dat zit nog niet in het assortiment. De winkel krijgt straks een vaste locatie in de buurt van het ROC. Wie weet hebben de leerlingen leuke ideeën om het concept verder uit te werken.

Ik vraag Marijke of de verpakkingsvrije winkel kans van slagen heeft. Is het niet alleen een statement naar de verpakkingsindustrie toe? Een onderneming zonder winstoogmerk, bedoeld om een bepaalde bewustwording te creëeren bij de consument?  Of is er serieus commerciële haalbaarheid? Marijke denkt dat het concept in Leiden wel een kans van slagen heeft. Ze twijfelt of het in Voorhout zou werken. Als ze hier in sommige winkels vraagt of ze de artikelen ook zonder plastic kan krijgen, wordt ze raar aangekeken. Sommige winkeliers vinden dat lastig. Ook mevrouw van de Heuvel twijfelt. Ze ziet het aan haar eigen kinderen. Die hebben gezinnen waarin beide ouders werken. ‘Waar halen ze de tijd vandaan om alle specialisten af te rijden met hun eigen bakjes en zakjes?’

De marketingwaarde van verpakkingen

Mooie verpakkingen geven extra marketing waarde aan het product. Ambachtelijke kaaskoekjes van Gijs in op maat gemaakte blisters, met leuke papieren wikkels er omheen. Dat straalt blijkbaar meer ambacht uit dan de kaaskoekjes in de vitrine bij de bakker. De groenteman kan ons precies vertellen waar de groenten geteeld word in de streek. Toch we lezen deze informatie blijkbaar liever van de verpakking.  Maar waarom zit er om komkommer en paprika dan eigenlijk steeds vaker plastic? Ik lees dat dit plastic ervoor zorgt dat het product langer houdbaar is. Niet alleen zodat je het langer in je groentela kunt laten liggen, maar ook om lange transporttijden te overbruggen. Op het moment dat het in Nederland te koud wordt voor komkommers, halen we ze uit Spanje. Omdat het in Spanje nog warm is, hebben ze daar minder stookkosten. Het plastic en de transportkosten zijn bij elkaar lager dan de stookkosten die je in Nederland zou hebben bij het kweken van de komkommers. Ook is dit minder schadelijk voor het milieu. Eigenlijk heel duurzaam dus….

Peultjes uit Peru of peultjes uit de streek?

Het klinkt mij als de wereld op zijn kop. Al deze uitvindingen zouden volgens mij niet nodig zijn al we buiten het seizoen gewoon geen komkommers en paprika’s eten. Maar eerlijk is eerlijk. Ik zou niet eens precies weten welke groenten en welk fruit bij welk seizoen hoort. Ik kijk altijd gewoon wat er in de winkel wordt aangeboden en dat eet ik die week. Voor me ligt een zak peultjes uit Peru. Wanneer worden peultjes uit Nederland eigenlijk geoogst? Rode kool in de zomer, verse asperges in de herfst, paddenstoelen in de winter en in de lente eten we hutspot. Waarom? Gewoon omdat het kan. Omdat ik er veder niet over na denk. Misschien is een cursus mindfull koken wel iets voor mij?!

Duurzaam plastic
Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld zeven verpakkingen. Dat zorgt voor een hoop afval. Toch kunnen verpakkingen ook goed zijn voor het milieu. Ze verbeteren de houdbaarheid van voedingsmiddelen en bieden producten bescherming tijdens transport en opslag. Dit milieu voordeel is groter dan het voedselverlies dat we zouden hebben zonder deze verpakkingen. Lees meer hierover op: Milieu Centraal

 

Afval verzamelen met een stadsmentaliteit of met gezond boeren verstand…

IJverig verzamel ik alle plastics folie en bakjes in aparte plastic zakken. Tegenwoordig doe ik daar ook het blik bij en de melkpakken. Het lijkt bijna wel de restafvalbak. De schuur hangt er vol mee, terwijl de grijze container leeg blijft. Wat gebeurt er eigenlijk met deze nieuwe restafvalzakken? Mevrouw van de Heuvel weet dat ook niet precies. In Amsterdam wordt alles constructief verbrand. Afval scheiden blijkt voor de Amsterdammer een te ingewikkelde opgave. Ik denk dat ze daar hun kapotte tv en poepluiers gewoon 12 hoog naar beneden gooien 😉 Ze zijn in Amsterdam allang blij als het afval op één plaats beland. Marijke denkt dat een heel klein deel van het ingezamelde plastic hergebruikt wordt. De rest wordt gewoon verbrand. Maar dat is misschien in het geval van plastic ook wel het beste. Dat is de enige manier om er vanaf te komen. Dat is de conclusie die de vader van Marijke met zijn gezond boerenverstand trekt.

Misschien toch maar met onze eigen bakjes en tasje naar de groentewinkel en de slager toe. Dan hebben we in Voorhout geen afvalscheiding en verpakkingsvrije winkel nodig.

Met de groe(n)ten uit Voorhout, To Maat

PS: ik ben benieuwd hoeveel verpakkingen jij per dag openmaakt. Red jij het om onder het gemiddelde te blijven van 7 verpakkingen per dag? Laat je reactie achter op de blog.


Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

7 gedachten over “Tasje er bij?

 1. Leuk ! ik ben er ook mee bezig, Bv brood vragen bij de bakker verpakt in papier, eigen glas mee naar t station voor koffie, eigen bekers voor het voetbalteam ipv al die plastic bekertjes elke wedstrijd, glazen fles ketchup ipv plastic. Snoep uit bakken in een eigen zak ipv een zak van de etos/ voorverpakt van de Jumbo.

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk om te horen. Eigenlijk zou de bakker en de groenteman herbruikbare tasjes moeten verkopen in de winkel. Met hun eigen logo er op natuurlijk. Dat zou het voor mij nog makkelijker maken om verpakkingsvrij te kopen. Misschien helpt dat ook andere wel over de streep.

   Like

 2. Hi Marjolein,
  Weer genoten van je blog.
  Ik kan je vraag iver de seizoengroenten beantwoorden.
  In Kookorganiser Koken met de seizoenen( uit 2002) wordt dit behandeld.
  Ik zal zorgen dat je dit boekje kunt lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Bram,

   Ik heb de kookorganiser hier voor me liggen. Oktober, wijnmaand hebben we net gehad. Het lijkt me leuk om elke maand iets uit het seizoen te pakken en daar iets over te gaan schrijven. Het boek is erg handig!

   Gr Marjolijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: