Voeding, laat je niet voor de gek houden

Voeding, laat je niet voor de gek houden

In deze eerste blog wil ik je meenemen in mijn zoektocht naar gezonde en eerlijke voeding uit onze streek. Misschien vind ik het bij jou op de keuken tafel. Misschien groeit het aan de boom van de buurman? Misschien heeft jouw oma het geheim? Volgens een quote van Michael Pollan is het namelijk zo: Hetgeen je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen moet je niet eten.

Inleiding van mijn blog To Maat

In mijn loopbaan als voedingskundige heb ik op diverse kwaliteitsafdelingen gewerkt. Bij de slager, in de horeca & catering en nu bij de bakker. Hierdoor heb ik heel veel voedingsbedrijven bezocht. Van kleine kwekers tot de Unilevers en de Hanossen van ons land. Ik heb kunnen zien hoe trots iedereen is op zijn product en ik heb geproefd hoe lekker het is. Ook zag ik de technologieën die er voor zorgen dat het eten nog mooier, nog lekkerder, nog langer houdbaar en vaak goedkoper werd. Ik zag hoe de marketing er voor zorgde dat we nog meer gingen kopen, hoe we nog meer suikers binnen krijgen, nog meer voedsel verspillen en een nog grotere afvalbelt achterlieten.

Voeding en marketing

Maar het tij lijkt te keren. Ik ben echt niet de eerste die dit tegen is gaan staan. Misschien staat het jou ook wel tegen.  Daar speelt de marketing dan weer handig op in. Websites van voedingsproducenten vertellen ons dat ze ‘ambachtelijk’ zijn. Ik weet eerlijk gezegd niet precies wat dat betekent. Werk ik in een ambachtelijke bakkerij? Is ambacht gerelateerd aan het vak dat je beoefend? Hoeveel mensen je in dienst hebt? Of je in ploegen werkt of niet? Ligt het aan hoeveel klanten je levert. Ligt dat aan de machines waar je mee werkt? Zelfs het NVWA weet het niet.

Zonder dat ik dat zeg, willen klanten graag geloven dat het brood uit onze bakkerij volgens het oude ambacht wordt gemaakt. En ja het is zo! Onze bakkerij staat vol met sexy bakkers die met bloem stuiven, met gespierde armen het deeg staan te kneden en voor de ovens hun shirt uitgooien, zodat je hun gespierde bovenlijven ziet. Ze vegen het zweet van hun voorhoofd  en trekken vervolgens de prachtigste broden met houten planken uit de ovens. Waarom denk je dat ik daar anders werk?

Naamloos

Groenten uit Voorhout

Biefstuk moet wel rood zijn en aardbeien limonade moet naar zoete aardbeien smaken. In de supermarkt staan ze de hele dag verse appeltaart voor ons te bakken, dat ruik je. Nou ja oké daar weet ik misschien wel dat ik gefopt wordt, maar ja, wat maakt het uit, ik neem het toch mee.  Wij willen het en de marketing doet het. Zal de romantiek van de boer en pure ingrediënten dan echt niet meer bestaan? Weet jij het? Ik denk dat ik iets daarvan heb gevonden in de winkel van Ted van der Maat.

Volgende week staat er om 10:00uur koffie voor me klaar bij een kweker uit Voorhout, die bij van der Maat levert. Ik ben benieuwd.

Groe(n)ten uit Voorhout, -xxx- jes To Maat


Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

Bewaren

Gepubliceerd door To Maat

eigenaar

2 gedachten over “Voeding, laat je niet voor de gek houden

  1. Geweldig leuk, heerlijk om te lezen, snap je verhaal, twijfel zelf ook veel. Ook dat stukje over gespierde blote bovenlijven snap ik maar nu wakker worden, stoppen met dromen!
    Groet uit zonnig bangladesh
    Bert

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: